Αυξήσεις-σοκ στα τιμολόγια του ρεύματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗΑυξήσεις-σοκ στα τιμολόγια του ρεύματοςΔευτέρα, Μάρτιος 16, 2015 - 16:30

«Φουσκωμένοι» είναι οι λογαριασμοί ρεύματος, από 1,3% έως 31,8%, που λαμβάνουν όλοι οι καταναλωτές της ΔΕΗ. Αιτία το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

Η απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων ανήκει στη ΡΑΕ, η οποία ως

ανεξάρτητος ρυθμιστής της αγοράς αποφασίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις αυξομειώσεις του τέλους, ώστε να μπορέσουν να αποπληρωθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Στη συνέχεια το αρμόδιο υπουργείο το εγκρίνει και έτσι μετακυλίεται το κόστος στους καταναλωτές. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση της ΡΑΕ είχε πραγματοποιηθεί προεκλογικά στις 31/12/2014, αλλά το ΦΕΚ ώστε να δοθεί η εντολή στη ΔΕΗ να αυξήσει το ρεύμα δημοσιοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα είναι αναδρομικές από 1η Ιανουαρίου.

Η αύξηση του τέλους που αποφάσισε η ΡΑΕ για μια μέση οικιακή κατανάλωση ανέρχεται περίπου στα 6 - 8 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή οι οικιακοί καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν το 2015 ένα ποσό της τάξης των περίπου 20.000.000 ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική συμβολή τους στον λογαριασμό ΑΠΕ από τα 454.460.000 ευρώ στα 474.590.000 ευρώ. Για τους οικιακούς καταναλωτές το τέλος αυξήθηκε κατά 4,22%, από τα 26,30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 27,46 ευρώ. Οι αυξήσεις ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2015.

«Πόλεμος» ΡΑΕ - Λαφαζάνη

Η απόφαση της ΡΑΕ για την αύξηση των τιμολογίων προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τη ΡΑΕ για «συμπαιγνία» με την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να μην προκληθούν δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της και πως γι' αυτό η απόφαση έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι και δημοσιοποιήθηκε τώρα.

Διαβεβαιώνει τέλος πως το Υπουργείο «θα εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους, και υπάρχουν αυτοί οι τρόποι, προκειμένου να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος».

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της, επιμένει πως «όπως και όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλουμε να εφαρμόσουμε άμεσα την εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ για αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς των πελατών μας, το οποίο η ΔΕΗ αποδίδει στους από τη νομοθεσία προβλεπόμενους δικαιούχους».

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα