Μέτρα 13 δισ. ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΜέτρα 13 δισ. ευρώΠαρασκευή, Ιούλιος 10, 2015 - 13:35

Με τη «βούλα» του κυβερνητικού συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν και μέλη (π.χ. ο Λαφαζάνης) που διαφώνησαν με την υπογραφή μνημονίου που περιλαμβάνει μέτρα 12-13 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε χθες ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση το «μείγμα» του ελληνικού σχεδίου, το οποίο «έφυγε» προς τους θεσμούς.

Η ελληνική πρόταση, αφού αξιολογηθεί, θα πρέπει να οδεύσει σε επίπεδο EWG και Eurogroup που έχει οριστεί για

το Σάββατο 11 Ιουλίου, με την ελπίδα να υπάρξει εκεί ντιλ, πριν από την καθορισμένη για την Κυριακή Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι κοινοβουλευτικές ομάδες (σύγκληση σήμερα πρωί αυτής του ΣΥΡΙΖΑ) είναι σε συναγερμό για τυχόν έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής.

Πακέτο και μέτρα

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δανειακές ανάγκες που έχει η Ελλάδα σε βάθος τριετίας ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ, με κρίσιμο όριο την 20ή Ιουλίου, όταν η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει «ακούρευτα» ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ενώ επί τάπητος είναι μια ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Η «Espresso» αναφέρθηκε χθες στις συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις (κατάργηση πρόωρων, συντάξεις στα 67 έτη, αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 στην αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για την κύρια σύνταξη και από 0% σε 6% για την επικουρική, άμεση εφαρμογή της αύξησης στις επικουρικές συντάξεις της εισφοράς των εργαζομένων από 3% σε 3,5%, εφαρμογή της βασικής σύνταξης των 280 ευρώ για όσους είναι κάτω των 67 ετών κ.λπ.).

Οσον αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι, στο τραπέζι έπεσαν ο ΦΠΑ (13% για ξενοδοχεία και βασικά τρόφιμα, 23% για εστίαση και υπόλοιπα τρόφιμα), η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, η σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης των αγροτών, η αύξηση του συντελεστή στις επιχειρήσεις σε 28% από 26% και η επιβολή έκτακτης εισφοράς για κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η προώθηση μεταρρυθμίσεων (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, άνοιγμα επαγγελμάτων κ.λπ.) και ιδιωτικοποιήσεων, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση συντελεστών σε εφοπλιστές, μεγάλα εισοδήματα, τζόγο κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα