Με επιστημονική σφραγίδα η ηδονή που πηγάζει από το κουτσομπολιό

ΡΕΠΟΡΤΑΖΜε επιστημονική σφραγίδα η ηδονή που πηγάζει από το κουτσομπολιόΤετάρτη, Ιανουάριος 28, 2015 - 16:41

Μεγάλη ευχαρίστηση, αντίστοιχη με αυτήν που προσφέρει ένα καλό γεύμα ή ακόμα και η διαπίστωση κερδών στο ΛΟΤΤΟ, προσφέρει η ανάγνωση ειδήσεων που αφορούν την προσωπική ζωή διασήμων. Οπως διαπίστωσαν ερευνητές του πανεπιστημίου Σεντσέν στην Κίνα, το gossip, δηλαδή τα κουτσομπολιά που αφορούν επιφανείς ανθρώπους, πυροδοτεί την παραγωγή ευεργετικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στο κέντρο του που συνδέεται με την ευχαρίστηση. Οπως επισημαίνεται ωστόσο, δεν έχουν όλα τα κουτσομπολιά το ίδιο αποτέλεσμα.

Τυχόν συλλήψεις

Αυτά που προσφέρουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση στον αναγνώστη είναι όσα αφορούν προβλήματα των σταρ, κυρίως ερωτικά, αλλά και παραβατική συμπεριφορά, όπως η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η κατοχή ναρκωτικών αλλά και τυχόν συλλήψεις τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα φοιτητών, την ώρα που κάποιος τούς διάβαζε αποσπάσματα από κουτσομπολιά για τους ίδιους, για τους καλύτερους φίλους τους και για σταρ του κινηματογράφου. Μερικά από τα κουτσομπολιά στόχο είχαν να τους στενοχωρήσουν και κάποια άλλα να τους συγκινήσουν. Οι πιο ενδιαφέρουσες αντιδράσεις ωστόσο καταγράφηκαν όταν ακούγονταν κουτσομπολιά που αφορούσαν αρνητικές ειδήσεις για διασήμους. Αυτά πυροδοτούσαν την ντοπαμίνη και άλλες χημικές ουσίες στην «περιοχή ευχαρίστησης» του εγκεφάλου. Αυτή η εγκεφαλική διαδικασία ήταν που έκανε τους φοιτητές να νιώσουν μεγάλη ευχαρίστηση ακούγοντας γαργαλιστικές ιστορίες για ατυχίες σταρ και όχι ακούγοντας αποκαλύψεις για ατυχίες φίλων τους.

«Οι διάσημοι είναι πιθανόν να προκαλούν ζήλια, οπότε όταν βιώνουν κάτι άσχημο, είναι επίσης πιθανόν να προκαλούν αισθήματα ικανοποίησης σε αυτούς που τους ζηλεύουν» δήλωσε ο νευροβιολόγος Ανταμ Πέρκινς προσπαθώντας να ερμηνεύσει τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Social Neuroscience».

Keywords
Τυχαία Θέματα