Μανούσος Μανουσάκης δίνει ζωή σε διηγήματα των κορυφαίων πεζογράφων μέσω της ΕΡΤ

Το μεγάλο εγχείρημα του σκηνοθέτη, με βασικό πρωταγωνιστή τον… έρωτα

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, μετά τη σειρά εποχής του Open «To κόκκινο ποτάμι» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, που έκανε πάνω από 1.500.000 τηλεθεατές να καθηλώνονται κάθε Κυριακή στις οθόνες του, βάζει ακόμη ένα μεγαλεπήβολο στοίχημα για το 2021!

Αυτή τη φορά θα ζωντανέψει τα πιο σημαντικά διηγήματα των κορυφαίων Ελλήνων πεζογράφων στην ΕΡΤ,

κάνοντας ένα δώρο θησαυρό στις επόμενες γενιές τηλεθεατών, που και με αυτόν τρόπο θα μάθουν τι σημαίνει ελληνική λογοτεχνία, γλώσσα και πολιτισμός.

Κύριε Μανουσάκη, πώς αποφασίσατε να ζωντανέψετε την ελληνική πεζογραφία στη μικρή οθόνη;

«Αυτό ήταν το μεγάλο όνειρό μου! Να βρεθώ απέναντι από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Γεώργιο Βιζυηνό, τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, τον Δημοσθένη Βουτυρά, τον Ιωάννη Κονδυλάκη, τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, τον Εμμανουήλ Ροΐδη, τον Ρήγα Φεραίο, με όλους τους κλασικούς Έλληνες λογοτέχνες και να ζωντανέψω το ελληνικό διήγημα στην ελληνική τηλεόραση. Μετά το «Κόκκινο ποτάμι» και έχοντας πλέον την τεχνογνωσία, ήξερα ότι αυτός θα ήταν ο στόχος μου. Όχι μόνος δικός μου, αλλά και της συζύγου μου Μαρίας, που ήδη έχει αρχίσει όλη την έρευνα.

Αυτό που θέλουμε με τη Μαρία είναι να δημιουργήσουμε μια τηλεοπτική βιβλιοθήκη και μια… πινακοθήκη ηθοποιών, καθώς από αυτήν την παραγωγή θα περάσουν οι πιο σπουδαίοι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου. Η ΕΡΤ μάς έχει εμπιστευτεί σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, το οποίο ουσιαστικά είναι και η δική της υποχρέωση: η διάδοση και η προβολή της ελληνικής γλώσσας.»

Δηλαδή πώς θα παρουσιάζεται κάθε διήγημα;

«Μέσα σε δύο δίωρα επεισόδια, ώστε να μπορούν να γίνουν εύκολα και τηλεταινία. Μέσα στο 2021 θα γίνει το κάστινγκ των ηθοποιών και τα γυρίσματα, όλα σε φυσικούς χώρους, με κινηματογραφική αισθητική!

Μιλάμε για διηγήματα εποχής από το 1850 έως το 1910, οπότε ενδυματολογικά και όσον αφορά τα σκηνικά θα πρέπει να είμαστε άψογοι, καθώς άλλη είναι η ενδυμασία στα Επτάνησα, στη Ρούμελη, στην Αθήνα, στα νησιά του Αιγαίου. Αυτή είναι από εδώ και στο εξής η αποστολή μου: Το πώς θα φέρω στην τηλεόραση τη «Φόνισσα» και τον «Βαρδιάνο στα σπόρκα» του Παπαδιαμάντη, «Το αμάρτημα της μητρός μου» και το «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, την «Πρώτη αγάπη» του Κονδυλάκη, τις «Δυο αγάπες μου» του Θεοτόκη, τον «Νέο Εξωμερίτη» και το «Σχολείο των ντελικάτων εραστών» του Ρήγα Φεραίου, τον «Αρχαιολόγο» του Καρκαβίτσα και πόσα ακόμη διαμάντια της ελληνικής ηθογραφίας.»

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά;

«Πρωταγωνιστής όπως πάντα. Σε πρώτο πλάνο. Βασικό στοιχείο όλων αυτών των διηγημάτων είναι ο έρωτας. Ακόμη και στο «Αμάρτημα της μητρός μου» του Βιζυηνού βασιλεύει η μητρική αγάπη. Μια μάνα από την κούραση πλάκωσε στον ύπνο της την κόρη της και από τότε υιοθετεί, αν και φτωχιά, κοριτσάκια, βάζοντας σε προβληματισμό τους γιους της, αφού δεν ξέρουν αυτό το μυστικό.

Η αγάπη πρεσβεύει σε όλα τα έργα! Όπως στο «Βαρδιάνο στα σπόρκα» του Παπαδιαμάντη, όπου μια μάνα μεταμφιέζεται σε άντρα φύλακα και πάει να δει τον ναύτη γιο της, που είναι σε καραντίνα μέσα σε μολυσμένα από φονική ασθένεια καράβια.»

Ο «Άγγλος» Χαρδαλιάς και τα κορονοπάρτι

Ο Μανούσος Μανουσάκης δεν χαρίζεται σε κανέναν όταν μιλάει για την ελληνική γλώσσα!

Ο ίδιος τονίζει: «Η ελληνική γλώσσα έχει απαξιωθεί πλήρως. Μπράβο στον καθηγητή Γλωσσολογίας, τον κ. Μπαμπινιώτη, που με ανάρτησή του στο facebook μας φώναξε επιτέλους “Μας take away και μας σήκωσε”. Το lockdown είναι το απαγορευτικό, το take away σημαίνει “για το σπίτι”. Έλεος! Ο συμπαθής κατά τα άλλα Νίκος Χαρδαλιάς χρησιμοποιεί συνέχεια τη λέξη “clusters”, το οποίο σημαίνει πυκνή συγκέντρωση. Γιατί δεν ακούμε τη φράση “πυκνή συγκέντρωση κρουσμάτων” και ακούει κάθε γιαγιά στην ελληνική επικράτεια την αγγλική λέξη; Ο κ. υπουργός δεν πρέπει να δίνει το παράδειγμα; Λυπάμαι γιατί έχουμε πάψει να ερωτευόμαστε και να ονειρευόμαστε στα ελληνικά» λέει ο κύριος Μανουσάκης.

Όσον αφορά την πανδημία και την καραντίνα, ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Έχω τσακωθεί δεκάδες φορές στον δρόμο, σε μαγαζιά όπου υποχρεωτικά οι πελάτες θα έπρεπε να φοράνε μάσκα και δεν φοράνε, ενώ ο μαγαζάτορας δεν τους κάνει παρατήρηση. Έχω πάψει να πηγαίνω πλέον στον ψιλικατζή της γειτονιάς μου γιατί είναι χαλαρός. Πραγματικά, γιατί να πληρώνουμε όλοι μας τους ανυπάκουους; Ποια λογική έχει όλο αυτό; Έκαναν πάρτι σε ξενοδοχείο… Κορονοπάρτι. Μα, τι είναι αυτά; Έχουν κλείσει εστιατόρια, θέατρα, μαγαζιά, έχει σταματήσει η ζωή μας, οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν χρέη, εφορίες, ΕΝΦΙΑ και κάποιοι αποφάσισαν να χορέψουν και να κουνήσουν τα κορμιά τους;»

Keywords
Τυχαία Θέματα