Λίντσαραν τα golden boys της Air France!

ΚΟΣΜΟΣΛίντσαραν τα golden boys της Air France!Τρίτη, Οκτώβριος 6, 2015 - 16:53

Τα σχέδια της εταιρίας για 2.900 απολύσεις προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων, που επιτέθηκαν στα στελέχη και έσκισαν τα ρούχα τους

Οταν το φάσμα της ανεργίας και της πείνας οδηγεί το θυμικό, καταβαραθρώνοντας τη λογική, οι εργαζόμενοι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, γδύνοντας στην κυριολεξία τα golden boys της Air France,

εξαναγκάζοντάς τα σε άτακτη φυγή, με τα πουκάμισα και τις γραβάτες σκισμένα.

Τη διετία 2008-2009 ήταν 40 εργαζόμενοι της France Telecom που έβαλαν τέρμα στη ζωή τους κι άλλοι τόσοι που έκαναν απόπειρες.

Μετά «μάτωσε» ο μαγικός κόσμος του Μίκυ και της Μίνι, στη Eurodisney, και τώρα ήταν η ώρα της Air France, μόνο που οι ρόλοι αντιστράφηκαν και οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους αντέδρασαν δυναμικά. Ολα άρχισαν όταν διέρρευσε ότι η εταιρία σχεδιάζει την κατάργηση 2.900 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη διετία.

Τότε, εργαζόμενοι με πανό και σημαίες εισέβαλαν στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν η συνάντηση για τα σχέδια συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, στην έδρα της Air France, στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του επικεφαλής του ομίλου Air France/KLM Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ. Κι ύστερα έγινε η οργισμένη επίθεση εργαζομένων προς προϊσταμένους.



Πέντε τραυματίες

Ανάμεσα στα στελέχη-θύτες που έπεσαν... θύματα των εργαζομένων είναι ο διευθυντής προσωπικού και υπεύθυνος εργασιακών σχέσεων της εταιρίας Ξαβιέ Μπροσέτα. Το μαινόμενο πλήθος πρόλαβε να του σκίσει το πουκάμισο και τη γραβάτα, προτού εκείνος καταφέρει να ξεφύγει σκαρφαλώνοντας σ' ένα κιγκλίδωμα. Ανάλογη ήταν η εικόνα του επικεφαλής του τομέα μεταφορών μεγάλων αποστάσεων Πιερ Πλισονιέ, ενώ άλλα διευθυντικά στελέχη επιχειρούσαν να αποδράσουν από τον ασφυκτικό κλοιό. Οι άλλοι πέντε τραυματίες είναι εργαζόμενοι. Μεταξύ αυτών, δύο φύλακες, από τους οποίους ένας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Ωστόσο μερικές ώρες αργότερα συνήλθε.



Το σχέδιο δραστικών περικοπών -γνωστό ως «σχέδιο Β»- φέρει την υπογραφή του Μπροσέτα και του διευθύνοντος συμβούλου Φρεντερίκ Γκεζί. Βάσει του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης, εκτός από την κατάργηση προσωπικού που θεωρείται πλεονάζον, η διοίκηση ζητά από πληρώματα να πετούν 100 ώρες παραπάνω κατ' έτος, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις και δίχως ρεπό.

Τα πανίσχυρα γαλλικά συνδικάτα, αφού απέρριψαν, όπως αναμενόταν, αυτό το σενάριο, άφησαν το μαινόμενο πλήθος να αναλάβει «επί τόπου δράση» και την Air France- KLM να απειλεί ότι θα αναλάβει νομική δράση για την αυξανόμενη βία, όπως ελέχθη, κατά στελεχών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα