Κάνουν πιο... επιθετική τη γρίπη των πτηνών για να είναι έτοιμοι

13:03 9/8/2013 - Πηγή: Espresso

Μεταλλάξεις του φονικού ιού της γρίπης Η7Ν9 σχεδιάζουν επιστήμονες, έχοντας, όπως υποστηρίζουν, ως σκοπό να τον κάνουν πιο επικίνδυνο προκειμένου να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό μπορεί να αποτελέσει απειλή για μια πανδημία στο μέλλον. Αυτό το σχέδιο συναντά πάντως το σκεπτικισμό άλλων επιστημόνων. Στόχος των ερευνητών είναι να εκτιμήσουν πόσο γρήγορα μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός, άρα και να μεταδίδεται ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρ' ότι οι ερευνητές δεσμεύτηκαν με επιστολή τους σε «Science» και «Nature» ότι τα ριψοκίνδυνα πειράματά τους θα γίνουν σε εργαστήρια με τις πιο

αυστηρές προδιαγραφές βιοασφαλείας, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους για διαφυγή του ιού από το εργαστήριο, για ηθελημένη ή μη διευκόλυνση της βιοτρομοκρατίας.

Ωστόσο οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολλανδό Ρον Φουσιέ του Ιατρικού Κέντρου Erasmus του Ρότερνταμ και τον Ιαπωνοαμερικανό Γιοσιχίρο Καβαόκα του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, λένε πως είναι ζωτικής ανάγκης να κάνουν οι ίδιοι στα εργαστήριά τους τις γενετικές αλλαγές που θα καταστήσουν πιο φονικό τον ιό, προτού αυτό συμβεί από την ίδια τη φύση, έτσι ώστε η ανθρωπότητα να προετοιμαστεί έγκαιρα, έναντι μιας τόσο σοβαρής δυνητικής απειλής που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, αν εξελισσόταν σε πανδημία. Οπως είπε ο Φουσιέ, είναι σαφές πως ο ιός Η7Ν9 διαθέτει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των πανδημικών ιών, αλλά ακόμη του λείπουν ένα-δύο από αυτά που έχουμε δει σε πανδημικούς ιούς τον προηγούμενο αιώνα. Συνεπώς, το πιο λογικό βήμα είναι να δημιουργήσουμε εμείς πρώτοι αυτές τις μεταλλάξεις που λείπουν, με τις σχετικές δοκιμές σε πειραματόζωα.

Η γρίπη των πτηνών Η7Ν9 φαίνεται να οδεύει προς ύφεση, καθώς μόνο τρία νέα περιστατικά μόλυνσης ανθρώπων αναφέρθηκαν τον Μάιο, έναντι ογδόντα επτά τον Απρίλιο και τριάντα τον Μάρτιο, κάτι που αποδίδεται στο μαζικό κλείσιμο των αγορών πουλερικών στην Κίνα και στον ζεστό καιρό. Ομως καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στην Κίνα, πολλοί επιστήμονες φοβούνται μια νέα έξαρση του συγκεκριμένου στελέχους του ιού, με συνέπεια να αναζωπυρωθεί ο κίνδυνος διαδοχικών μεταλλάξεων και, τελικά, πανδημίας. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο για τον ιό Η7Ν9, ο οποίος μάλιστα δείχνει σημάδια αντίστασης στα αντιιικά φάρμακα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα