Κάλπες στις 25 Ιανουαρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗΚάλπες στις 25 ΙανουαρίουΤρίτη, Δεκέμβριος 30, 2014 - 16:59

Ο κύβος ερρίφθη τελικά και οι πολίτες στις 25 Ιανουαρίου του 2015 θα κληθούν στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για την κυβέρνηση που θέλουν. Οπως αναμενόταν και η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποδείχτηκε άκαρπη. Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πάρει ούτε μία παραπάνω ψήφο παραμένοντας έτσι

στους 168 βουλευτές της δεύτερης ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα να οδηγείται η χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα σε 26 μέρες... φωτιάς. Σήμερα και επισήμως, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στην οποία θα ανακοινώσει την αδυναμία εκλογής Προέδρου και την απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, θα ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Ολα δείχνουν ότι πάμε στις κάλπες μέσα σε οξύ κλίμα πόλωσης, κυρίως μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους να συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά δημιουργώντας κλυδωνισμούς σε μια αγορά που ήδη δοκιμαζόταν. Ο πολιτικός χρόνος είναι μακρύς, τα πραγματικά δύσκολα όμως θα ξεκινήσουν την επομένη των εκλογών, καθώς έως το τέλος της δίμηνης παράτασης που έχει πάρει η κυβέρνηση θα υπολείπονται περίπου 30 ημέρες. Δεν είναι τυχαίο ότι το Βερολίνο (μέσω Σόιμπλε) επιχείρησε να στείλει μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεσμεύουν και την επόμενη, όπως και το ΔΝΤ που υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί!

Χθες πάντως στη Βουλή όλοι είχαν το μυαλό τους στις εκλογές, μια και θεωρούσαν ότι μόνο με ένα θαύμα θα μπορούσαν να βρεθούν οι δώδεκα βουλευτές που έλειπαν. Το αποτέλεσμα κρίθηκε στα πρώτα λεπτά της ανάγνωσης του ονομαστικού καταλόγου, καθώς δεν μετακινήθηκε κανείς επιπλέον βουλευτής από τους δώδεκα ανεξάρτητους, τους δώδεκα των ΑΝ.ΕΛ. και τους εννέα της ΔΗΜ.ΑΡ. Ανεξάρτητοι βουλευτές όπως οι Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Βύρων Πολύδωρας, Νίκη Φούντα, Πέτρος Τατσόπουλος και Βασίλης Καπερνάρος, στη μεταστροφή των οποίων ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου, παρέμειναν στο «παρών».


Από την άλλη οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Σπύρος, Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής ήταν οι μόνοι εκτός κυβερνητικού στρατοπέδου, που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα. Υπερ του κ. Δήμα ψήφισαν 155 κυβερνητικοί βουλευτές (128 της Ν.Δ. και 27 του ΠΑΣΟΚ), καθώς και οι 13 από τους συνολικά 25 ανεξάρτητους. Με τον τρόπο αυτό η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς την παραμικρή έκπληξη και όπως είχε προεξοφληθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα