«Καμπάνες» για τα ανασφάλιστα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΙ.Χ.«Καμπάνες» για τα ανασφάλισταΠέμπτη, Μάρτιος 10, 2016 - 14:27

Περισσότεροι από 800.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα βρεθούν σε λίγες μέρες σε αδιέξοδο αν δεν συμμορφωθούν

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και ποινές θα βρεθούν σύντομα πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων και δικύκλων!

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

θα αποστείλει ειδοποιητήρια στους κατόχους των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και μηχανών, με τα οποία θα ζητάει -εντός 15 ημερών- να τα ασφαλίσουν και να πληρώσουν πρόστιμο 250 ευρώ. Σε περίπτωση που αυτοί δεν «υπακούσουν», τα στοιχεία των ανασφάλιστων οχημάτων θα αποσταλούν στην Τροχαία και οι ιδιοκτήτες θα κινδυνεύσουν με αφαίρεση πινακίδων και αδειών (από 10 μέρες μέχρι και για τρία χρόνια), με φυλάκιση δύο μηνών έως έναν χρόνο, καθώς και με επιβολή χρηματικού προστίμου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ορίζονται σε απόφαση που εξέδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης:

Δύο φορές τον χρόνο θα γίνεται διασταύρωση από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των αρχείων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, που αφορούν τα οχήματα σε ακινησία και των αντίστοιχων αρχείων των ασφαλιστικών εταιριών, που αφορούν τα ασφαλισμένα οχήματα.Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων θα καλούνται να ασφαλίσουν το όχημά τους καταβάλλοντας παράλληλα και παράβολο υπέρ του Δημοσίου, αξίας 250 ευρώ.Οσοι δεν ανταποκρίνονται στη σχετική επιστολή θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να εντοπιστούν από την Αστυνομία ή την Τροχαία και να υποστούν κυρώσεις, όπως επιτόπια αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας, και πρόστιμο τουλάχιστον 500 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει ηλεκτρονικά τις αστυνομικές Αρχές για τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων που είναι ανασφάλιστα. Η Τροχαία στη συνέχεια θα επιβάλλει, ανάλογα με την περίπτωση, τις ποινές που προβλέπει η νομοθεσία και είναι οι εξής:

A. Διοικητικές κυρώσεις

Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνεςΑφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπήςΧρηματικό πρόστιμο, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα

B. Ποινικές κυρώσεις

Φυλάκιση από δύο μήνες έως έναν χρόνοΧρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώΕνδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόφαση για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. είχε υπογραφεί από τις 29 Ιανουαρίου, αλλά μέχρι χθες παρέμενε χωρίς δημοσίευση.
Keywords
Τυχαία Θέματα