Η γλώσσα του... χρώματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ γλώσσα του... χρώματοςΤρίτη, Απρίλιος 24, 2018 - 13:56

❱❱ Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεταφράζει αυτά που βλέπουν τα μάτια διαφορετικά από χώρα σε χώρα

Η γλώσσα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα χρώματα αλλά και τον κόσμο. Το ανθρώπινο μάτι είναι ως όργανο σε θέση να αντιληφθεί εκατομμύρια χρώματα, αλλά δεν αναγνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι αυτά τα χρώματα με τον ίδιο τρόπο.

Oπως επισημαίνεται σε άρθρο του BBC που συνυπογράφει ο καθηγητής Γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Λάνκαστερ Πάνος Αθανασόπουλος με την επίσης γλωσσολόγο

Αϊνα Κασαπόνσα, το χρώμα που τελικά αντιλαμβανόμαστε είναι υποκειμενικό και έχει να κάνει με την προσωπική μας εμπειρία. Επίσης, όπως τονίζεται, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

«Οι ομιλούντες ελληνικά, που έχουν δύο θεμελιώδεις όρους για να περιγράψουν το ανοιχτό και το σκούρο μπλε (γαλάζιο και μπλε), είναι πιο επιρρεπείς στο να βλέπουν αυτά τα δύο χρώματα ως πιο κοντινά όταν έχουν ζήσει για μεγάλες περιόδους στη Βρετανία. Εκεί αυτά τα δύο χρώματα περιγράφονται με έναν κοινό θεμελιώδη όρο, το μπλε» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οπως εξηγούν, αυτό συμβαίνει επειδή ύστερα από μακροχρόνια καθημερινή τριβή σε περιβάλλον που μιλάει αγγλικά ο εγκέφαλος των ανθρώπων που έχουν μητρική γλώσσα τα ελληνικά αρχίζει να μεταφράζει το γαλάζιο και το μπλε απλώς ως μπλε.

Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο με το χρώμα. «Μάλιστα, οι διαφορετικές γλώσσες μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή μας σε όλο το φάσμα της ζωής» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, που βρίσκονται στη διαδικασία έρευνας του τρόπου με τον οποίο η χρήση διαφορετικών γλωσσών αλλά και η έκθεση σε αυτές αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα διάφορα καθημερινά αντικείμενα. Οπως εξηγούν: «Αυτό συμβαίνει επειδή μαθαίνοντας μια νέα γλώσσα δίνουμε στον εγκέφαλό μας τη δυνατότητα να μεταφράσει τον κόσμο διαφορετικά».

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα