Φουρτούνες made in Greece για τον «capitano» Grimaldi

ΡΕΠΟΡΤΑΖΦουρτούνες made in Greece για τον «capitano» GrimaldiΣάββατο, Δεκέμβριος 6, 2014 - 16:10

Πόνο χωρίς τέλος επιφυλάσσει η ελληνική εκστρατεία του Ιταλού γαλαζοαίματου εφοπλιστή Emanuele Grimaldi. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει αναγκαστεί να βάλει από την τσέπη του άνω των 80.000.000 ευρώ για να στηρίξει τις Μινωικές Γραμμές. Εχει επίσης υποστεί μεγάλη αβαρία σε πλοίο του στην Κέρκυρα, που λέγεται ότι μπορεί να του κοστίσει ακόμα και 40.000.000 ευρώ! Οι ζημίες και τα δάνεια στην

Hellenic Seaways, στην οποία κατέχει ποσοστό της τάξης του 30%, υπονομεύουν την αξία της συμμετοχής του. Και η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ενδέχεται να του στοιχίσει επίσης, καθώς είναι ένας από τους μεγάλους χρήστες του σταθμού μεταφόρτωσης αυτοκινήτων, του λεγόμενου car terminal.

Με περισσότερα από εκατό πλοία, ο Emanuele Grimaldi και ο αδελφός του Gianluca Grimaldi ελέγχουν τη μεγαλύτερη αρμάδα πλοίων στην Ιταλία. Αντικείμενο της ναυτιλιακής του είναι τα επιβατηγά και τα οχηματαγωγά, αλλά οψίμως και οι μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων. «Θέλουν να ελέγξουν όλη την ευρωπαϊκή ναυτιλία μικρών αποστάσεων κι έτσι έχουν αποκτήσει εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε όλες τις θάλασσες που βρέχουν τη γηραιά ήπειρο» εξηγούν στην «Espresso» ναυτιλιακοί κύκλοι.

Τα δύο αδέλφια ελέγχουν επίσης τερματικό λιμενικό σταθμό στη Βαρκελώνη και ομίλους όπως οι Atlantica di Navigazione, Grimaldi Compagnia di Navigazione, Finnlines, Minoan Lines και Atlantic Container. Πρόεδρος της Ενωσης Ιταλών Εφοπλιστών, ο Emanuele Grimaldi κλήθηκε επανειλημμένα να στηρίξει τις ελληνικές συμμετοχές του τόσο από εργαζομένους και τοπικούς φορείς όσο και από το υπουργείο Ναυτιλίας και τους συνεταίρους τους στην Hellenic αλλά και τις τράπεζες.

Αν εξαιρέσει όμως κανείς τη Minοan, λίγα περισσότερα έχει κάνει. Αντιθέτως, έχει αφελληνίσει τα δρομολόγια της Αδριατικής, όπου χρησιμοποιεί πλοία με ιταλική σημαία, η οποία διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα στο εργατικό κόστος σε σχέση με την ελληνική. Τώρα προχωράει σε ενίσχυση των δρομολογίων του μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με την έναρξη ενός επιπλέον τακτικού δρομολογίου από τις 6 Ιουλίου του 2015, που θα συνδέει το λιμάνι του Μπρίντιζι με την Ηγουμενίτσα και το νησί της Κέρκυρας.
Με τη νέα δρομολογιακή σύνδεση Μπρίντιζι - Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα ο όμιλος Grimaldi ενισχύει σημαντικά την παρουσία του στο λιμάνι του Μπρίντιζι προσφέροντας την ερχόμενη θερινή περίοδο δεκατέσσερις εβδομαδιαίες αναχωρήσεις προς Ηγουμενίτσα, επτά προς Πάτρα, τέσσερις και στη συνέχεια επτά προς Κέρκυρα, γεγονός που καθιστά το λιμάνι της Απουλίας πρώτο στη νότια Αδριατική από την άποψη του αριθμού των συνδέσεων με την Ελλάδα. Στόχος του, τόσο οι εμπορευματικές μεταφορές όσο και το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από τον αναπτυσσόμενο ελληνικό τουριστικό κλάδο.

Ομως ο Grimaldi θέλει, κατά κάποιους, μόνο να παίρνει... Παρά τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ιταλικού ομίλου πως στηρίζουν τα ελληνικά ναυπηγεία, επέλεξε να πάει προ ημερών για επισκευές το με βαριές βλάβες «Europalink», το οποίο παραλίγο να προκαλέσει προ διμήνου νέα τραγωδία τύπου «Σαμίνα», στα τουρκικά ναυπηγεία Βesiktas, στη Γιάλοβα, πολύ μακρύτερα από το πλησιέστερο ελληνικό ή και ιταλικό κατάλληλο ναυπηγείο.

Κάποιοι ισχυρίζονται μάλιστα πως αυτό έγινε σε αντίθεση με τις υποδείξεις του νηογνώμονά του. Το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Εuropalink» με σημαία Ιταλίας, λόγω ελεγχόμενης εισροής υδάτων που προκλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από πρόσκρουση του πλοίου στη νησίδα Περιστέρες, βορειοανατολικά της Κέρκυρας, ενώ μετέφερε 692 επιβάτες, 70 άτομα πλήρωμα και 306 αυτοκίνητα, στο δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Αγκόνα, ναυπηγήθηκε το 2007 και η αξία του ανέρχεται στα 86.000.000 ευρώ, σύμφωνα με την προ έτους οικονομική έκθεση της Finnlines, η οποία και το μεταβίβασε αντί του ποσού αυτού σε άλλη, ομόσταβλη εταιρία συμφερόντων Grimaldi. Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν η πρόκληση μεγάλης ζημιάς στη δεξιά πλευρά του πλοίου και η εισροή υδάτων που επέβαλε να κλείσουν οι υδατοστεγείς πόρτες των διαμερισμάτων προκειμένου να μη βουλιάξει! Αυτά ενώ έκλεινε το πρώτο εννεάμηνο του 2014, με την ελληνική εταιρεία του Minoan να γράφει στις οικονομικές της καταστάσεις συνολικές υποχρεώσεις ύψους 266.000.000 ευρώ.

Οι σπουδές

Γεννημένος στη Νάπολη το 1956, ο Emanuele Grimaldi σπούδασε Οικονομικές και Εμπορικές Επιστήμες στο τοπικό πανεπιστήμιο. Πέρασε όμως και από στρατιωτική ακαδημία, το Military School της Nunziatella, επίσης στη Νάπολη. Μετά την αποφοίτησή του, το 1980, εργάστηκε για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες της οικογένειάς του, που τις τρέχει τώρα με τον αδελφό του Gianluca και τον γαμπρό του Diego Pacella. Μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Η αγάπη του για το ευγενές σπορ της ιππασίας είναι επίσης περιβόητη, γνωστή στην Ιταλία αλλά και στους κύκλους του διεθνούς jet set. Είναι άλλωστε πρώην πρωταθλητής ιππικών αγώνων επίδειξης. Τέτοια είναι η αγάπη του για τα άλογα που πέρυσι τέτοια εποχή κατακεραύνωσε με δηλώσεις του στην πριγκίπισσα Αννα, κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας και αδελφή του Καρόλου, επειδή αυτή δήλωσε ότι είναι ασφαλές να καταναλώνεται από ανθρώπους το κρέας αλόγου.

Ηταν την εποχή που η Minoan χρειάστηκε δύο αυξήσεις κεφαλαίου για να μπορέσει να αντεπεξέλθει των οικονομικών προκλήσεων. Η πρώτη αύξηση ήταν της τάξης 50.533.000 ευρώ και η δεύτερη των 30.585.000 ευρώ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Grimaldi διαθέτει το οικονομικό εκτόπισμα να στηρίξει τις ελληνικές δραστηριότητές του. Ειδικά τη συμμετοχή του στην Hellenic Seaways, στην οποία αρνείται να βάλει χρήματα, αντιθέτως δηλώνει ότι την πουλάει. Ανταγωνίζεται με επιθετικότητα τις ελληνικές εταιρίες, όπως είναι βέβαια δικαίωμά του, προκειμένου να τις υποσκελίσει. Ετσι προσπαθεί να μπει στις γραμμές των Χανίων, «προνομιακό χώρο» της ΑΝΕΚ που συνεργάζεται στην Κρήτη με την Blue Star ferries. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τη Minoan, καθώς η μητρική εταιρία της Blue Star απέκτησε φέτος Αμερικανό μεγαλομέτοχο στο πρόσωπο της Fortress.

Η ναυμαχία του Ιταλού με τους Κρητικούς και τους συμμάχους τους αναμένεται να είναι σφοδρή. Ομως η έκβασή της δεν είναι άγνωστη, αν κρίνει κανείς από τα μεγέθη των αντιπάλων του. Η Attica μαζί με την ΑΝΕΚ εμφανίζεται με τριπλάσιο σχεδόν εκτόπισμα...

«Ο Grimaldi δεν θα το βάλει πάντως εύκολα κάτω. Με μεγάλο θαυμασμό στον πατέρα του Guido και τον θείο του Achille Lauro, θεωρεί πως δεν του επιτρέπεται να χάνει» αναφέρουν κάποιοι στην Ακτή Μιαούλη. Θα στηρίζει έτσι όποτε χρειάζεται τα συμφέροντά του στην Ελλάδα. Διότι η στρατηγική θέση της χώρας ολοκληρώνει τον κλοιό που θέλει να συντηρήσει γύρω από την Ευρώπη.

Το υπερπολυτελές του lifestyle τον καθιστά από τους επιχειρηματίες celebrities της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης. Περνάει όμως πολύ χρόνο με την οικογένειά του: τη γυναίκα του Ιλεάνα, την κόρη του και τους δύο γιους του. Ο Grimaldi έχει πλέον και δύο εγγόνια, το ένα εκ των οποίων έχει βαφτιστεί με όνομά του, Emanuele. Οπως δηλώνει, θέλει οι επόμενες γενιές Grimaldi να αναλάβουν την αυτοκρατορία του.

Ο Emanuele έχει αγοράσει και ένα μεγαλοπρεπές palazzo κοντά στη Ρώμη, χτισμένο σε 25 στρέμματα. Η έπαυλη ήταν παλιό κυνηγητικό καταφύγιο για πρίγκιπες και στους στάβλους του φιλοξενούνται δέκα από τα καλύτερα άλογα, με τα οποία συνηθίζει να κάνει βόλτες στο κτήμα τα Σαββατοκύριακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα