Ο «αριστερός» γιος της Γιάννας

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ «αριστερός» γιος της ΓιάνναςΣάββατο, Δεκέμβριος 6, 2014 - 16:10

Τέλειωσε με άριστα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την εποπτεία του καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη, έγραψε διπλωματική εργασία για τον εθνικισμό και τις ελληνικές προεκτάσεις του, αρθρογραφεί με ψευδώνυμο σε καθημερινή εφημερίδα και ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Σικάγο, όπου θα πραγματοποιήσει το διδακτορικό του. Ο λόγος για τον «αντάρτη» γιο της Γιάννας και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου,

ο οποίος -παρά τις φήμες που κυκλοφορούν έντονα στα αθηναϊκά σαλόνια- δεν προτίθεται να πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος μόλις αποφοίτησε από το Χάρβαρντ υπέβαλε αθόρυβα αίτηση συμμετοχής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε ανελλιπώς επί δύο χρόνια τα δέκα μαθήματα της συγκεκριμένης κατεύθυνσης (Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία), έχοντας καθημερινή παρουσία στις αίθουσες διδασκαλίας (κάτι που άλλωστε προβλέπεται από τον αυστηρό κανονισμό του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης).
Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες υπέβαλε τη διπλωματική εργασία του προς έγκριση. Το θέμα της εργασίας για την απόκτηση του ελληνικού master ήταν «Εθνικισμός, Μεσοπόλεμος και Σύνταγμα της Βαϊμάρης», ενδεικτικό των ενδιαφερόντων του αυτή την εποχή.

Κυβέρνηση του βουνού

Με αριστερές καταβολές και DNA (λόγω και της συμμετοχής του αδελφού του παππού του Αγγελου στην κυβέρνηση του βουνού), ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος θέλησε να μελετήσει την κατάσταση που επικρατούσε στη Γερμανία λίγο πριν από την έκρηξη του ναζισμού και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Προφανώς, για να συγκρίνει το περιβάλλον με τη αντίστοιχο ελληνικό που οδήγησε στην εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και στην άνοδο της ελληνικής Ακροδεξιάς. Αυτή η εργασία του βαθμολογήθηκε με άριστα από τους επιβλέποντες καθηγητές του και συνοδευόταν από χρηματικό βραβείο 500 ευρώ. Ο Αγγελόπουλος λόγω της οικονομικής κατάστασής του ταλαντεύτηκε για το τι έπρεπε να κάνει, αν ήταν σωστό να πάρει τα χρήματα. Τελικά αποφάσισε να εισπράξει το ποσό και να το διαθέσει σιωπηρά για κάποιο κοινωνικό σκοπό, σε οικονομικά αδύναμους.

Ομως, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος δεν θα κατέβει στον στίβο της πολιτικής ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι φιλοτέχνησε αριστερό προφίλ με την αρθρογραφία του και με την παρουσία του σε μαζικές εκδηλώσεις. Με την έντονη δραστηριοποίησή του στο Κίνημα των Αγανακτισμένων, το καλοκαίρι του 2011, και με τη συμμετοχή του ως εθελοντής σε προγράμματα κοινωνική ανέγερσης κατοικιών στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Γουατεμάλα εξέπεμψε τη φιλοσοφία του, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει το δόγμα ότι τα πλουσιόπαιδα πρέπει να ζουν μέσα στην κοινωνία, και όχι να κλείνονται στις βίλες και στα σαλόνια της χλιδής. Με την αρθρογραφία του σε απογευματινή εφημερίδα, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε οπαδός του Ιταλού διανοητή Γκράμσι, ο οποίος είχε πει το περίφημο «Ο παλαιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος παλεύει να γεννηθεί».

Σήμερα όμως ίδιος αποφάσισε πως είναι πολύ νωρίς για να αναμειχθεί με τα δημόσια πράγματα και αναχωρεί για το Σικάγο. Εγινε δεκτός και από τα πανεπιστήμια Κορνέλ και Κολούμπια, αλλά αποφάσισε ότι θέλει να κάνει το διδακτορικό του σε μια πόλη όπου είναι έντονο το στοιχείο της πολυπολισμικότητας και αναπτυγμένα τα κινήματα των μειονοτήτων.

«Εγώ μεγάλωσα άνδρες, όχι φλούφληδες»
Η Γιάννα Αγγελοπούλου, μητέρα του Παναγιώτη Αγγελόπουλου δεν του πάει κόντρα, παρά τις φήμες που καταγράφηκαν ότι ήταν αντίθετη με τη συμμετοχή του σε πορείες και διαδηλώσεις. «Εγώ μεγάλωσα άνδρες, όχι φλούφληδες» λέει στους συνομιλητές της, υπενθυμίζοντάς τους ότι τόσο ο Παναγιώτης όσο και ο αδελφός του Δημήτρης ασχολήθηκαν με τον προσκοπισμό στην παιδική ηλικία τους για να μη βγουν... χλιαροί.
Η ίδια θα πηγαίνει να τον βλέπει τακτικά και ως τότε θα χαζεύει την τήβεννο της αποφοίτησής του από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, την οποία της έκανε δώρο μετά το πέρας των σπουδών του εκεί. Οσο για τον Τσίπρα; Αυτός μπορεί να περιμένει...

Keywords
Τυχαία Θέματα