Ενα μουσείο «έργο τέχνης»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕνα μουσείο «έργο τέχνης»Τρίτη, Δεκέμβριος 9, 2014 - 17:02

Σπάνια και εξαιρετικής ποιότητας εκθέματα από την παγκόσμια πανίδα μπορεί να θαυμάσει πλέον ο επισκέπτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων, που άνοιξε τις πύλες του πριν από μόλις δέκα μέρες και έχει μάλιστα και μία πρωτοτυπία: το μουσείο μανιταριών!

Συγκεκριμένα το νέο μουσείο στην Καλαμπάκα διαθέτει πλούσια συλλογή θηλαστικών και πτηνών, που ζουν κυρίως στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και σε άλλες ηπείρους.

Κάποια από αυτά είναι σπάνια,

άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ ορισμένα έχουν ήδη εξαφανιστεί! «Λειτουργεί σε τρία επίπεδα», λέει στην «Espresso» ο διευθυντής του και ένας εκ των ιδρυτών Νίκος Πάλλας και συνεχίζει: «Το πρώτο είναι ουσιαστικά μια γκαλερί με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που αφορούν τη φύση και το περιβάλλον.

»Εκεί στεγάζεται και ο χώρος σεμιναρίων που λέγεται "Αίθουσα του Ασπροπάρη" (αρπακτικό των Μετεώρων). Το δεύτερο επίπεδο του μουσείου έχει όλη την πανίδα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Διαθέτει εκθέματα που έχουν εξαφανιστεί παντελώς από την ευρωπαϊκή πανίδα, όπως η λεπτομύτα, η οποία έχει να παρατηρηθεί από ορνιθολόγους εδώ και 16 χρόνια.
Υπάρχει επίσης ο κόνδορας των Ανδεων, ο μεγαλύτερος γύπας της γης, με άνοιγμα φτερών 3,20 μέτρων, που έχει έρθει από την Αμερική και είναι υπό εξαφάνιση. Στο τρίτο επίπεδο βρίσκεται το πρώτο μουσείο μανιταριών της Ευρώπης, όπου υπάρχουν τέσσερις ενότητες δάσους (οξιάς, ελάτου, πεύκου και δρυός), στα οποία φύονται εκατοντάδες είδη μανιταριών».

Το μουσείο δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία τριών φίλων, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους: «Μπροστά από τα εκθέματα υπάρχουν πίνακες πληροφόρησης, ενώ σε έναν μήνα θα έχουμε και συστήματα πληροφόρησης και ξενάγησης, ομαδικά και ατομικά, σε εννέα γλώσσες.

Στην ανώτερη βαθμίδα

Ειδικοί από Ελλάδα και εξωτερικό θεωρούν το μουσείο ως το μεγαλύτερο έργο τέχνης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας και βρίσκεται παγκοσμίως στην ανώτερη βαθμίδα, 5 – 6, όσον αφορά την ποιότητα των εκθεμάτων» λέει ο κ. Πάλλας.
Οσο για το μουσείο μανιταριών, αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια που παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους.

Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα