Ενα... κεράκι για τα Γλυπτά από Πατούλη - Ψινάκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕνα... κεράκι για τα Γλυπτά από Πατούλη - ΨινάκηΔευτέρα, Ιανουάριος 19, 2015 - 17:18

Κρατώντας ένα κερί στο χέρι περίπου 3.000 Αθηναίοι -και όχι μόνο- κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης και παρά τη βροχή παρέμειναν εκεί για να διαμαρτυρηθούν σιωπηλά, ζητώντας έτσι την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ολοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του επικεφαλής των

διεθνών δημοσίων σχέσεων της Ενωσης Ηλία Ψινάκη, που μόνο τυχαίο δεν ορίστηκε για το βράδυ της Κυριακής. Την ώρα που το άγαλμα του Ιλισού επέστρεφε από το Ερμιτάζ στο Βρετανικό Μουσείο, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν με τον τρόπο τους για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών. Πολλοί κάτοικοι του Μαραθώνα ακολούθησαν τον δήμαρχό τους στη συγκέντρωση, ενώ ο δήμος είχε φροντίσει να προμηθεύσει κεριά όσους δεν είχαν φέρει δικά τους.


Πρώτος έφτασε έξω από το μουσείο ο Ηλίας Ψινάκης, ενώ λίγη ώρα αργότερα έκανε την εμφάνισή του ο Γιώργος Πατούλης, συνοδευόμενος από την εντυπωσιακή σύζυγό του και δημοτική σύμβουλο Πεύκης Μαρίνα Πατούλη. Ο δήμαρχος Μαραθώνα υποκλίθηκε μπροστά της και της πρόσφερε ένα τριαντάφυλλο, το οποίο εκείνη κρατούσε καθ' όλη την ώρα της διαμαρτυρίας μαζί με τη λευκή λαμπάδα της.


«Αυτή η κίνηση ήταν μια αρχή, ένα λιθαράκι για την επιστροφή των Μαρμάρων. Μέσα από αυτή τη συμβολική προσπάθεια, κάτω από το φως το κεριών, αλλά και μέσω της αμφικτιονίας των πόλεων, ζητάμε την επιστροφή των Γλυπτών. Η ώρα που επιλέξαμε είναι η ώρα που θα επιστρέψουν τα Γλυπτά από την Αγία Πετρούπουλη στο Λονδίνο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ ο Ηλίας Ψινάκης συμπλήρωσε: «Είμαι συγκινημένος γιατί δεν περίμενα τόσο πολύ κόσμο. Επειδή η μέρα αυτή είναι συμβολική και θα την κάλυπταν και τα ξένα πρακτορεία δεν περίμενα ότι σε προεκλογική περίοδο και με βροχή θα έδινε το "παρών" τόσος κόσμος και θα τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο. Ο θεός της Ελλάδος βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί αυτή η διαμαρτυρία».


«Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θεωρώ ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι ως Ελληνες, γιατί ένας λαός που δεν σέβεται την πολιτιστική του κληρονομιά, το ιστορικό του παρελθόν, δεν μπορεί να έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον, άρα είναι επιτακτική ανάγκη και ιδιαίτερα στις κρίσιμες εποχές που όλοι βιώνουμε και σε πολιτικό επίπεδο να διαφεντεύουμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η χώρα μας και να προσπαθήσουμε να τη φέρουμε στην πατρίδα μας» είπε η Μαρίνα Πατούλη.
Το «παρών» έδωσαν η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Τεριάνα Παππά

Φωτό:Δημήτρης Γκολφομήτσος

Keywords
Τυχαία Θέματα