Θύελλα αντιδράσεων στην ομογένεια για τη νέα, ανθελληνική ταινία του Ράσελ Κρόου

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘύελλα αντιδράσεων στην ομογένεια για τη νέα, ανθελληνική ταινία του Ράσελ ΚρόουΔευτέρα, Ιανουάριος 19, 2015 - 16:59

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει ο «Μονομάχος» Ράσελ Κρόου, αφού στο παρθενικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του έχει καταφέρει να προκαλέσει την οργή των Ελλήνων της Αυστραλίας. Στο τελευταίο φιλμ του Αυστραλού ηθοποιού με τίτλο «The Water

Diviner» (καταπιάνεται με την ιστορική μάχη της Καλλίπολης το 1914) οι Ελληνες παρουσιάζονται ως βάρβαροι και αιμοβόροι κατακτητές! Μάλιστα στην ταινία τα ελληνικά στρατεύματα χαρακτηρίζονται ως «ο στρατός του σατανά», κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ομογένεια.

Το φιλμ, το οποίο έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες εβδομάδες στους κινηματογράφους της Αυστραλίας, αναφέρεται στην εκστρατεία των ΑΝΖΑΚ (ακρωνύμιο των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών) οι οποίοι τον Απρίλιο του 1914 έκαναν μεγάλη επιχείρηση για την κατάληψη της Καλλίπολης (βρίσκεται στη βόρεια ακτή των Δαρδανελλίων) από τους Τούρκους. Επρόκειτο για μεγάλη εκστρατεία που έγινε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου από τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Ο χολιγουντιανός ηθοποιός ενσαρκώνει στην ταινία έναν αγρότη ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του '20 αφήνει τη γενέτειρά του, την Αυστραλία, και φθάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη αναζητώντας τα ίχνη των τριών παιδιών του, τα οποία είχαν πάρει μέρος στη μάχη της Καλλίπολης. Στο μοναχικό οδοιπορικό του και προσπαθώντας να τους εντοπίσει, θα βρεθεί με Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι θα του αφηγηθούν τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης. Μάλιστα στις περιγραφές τους τόσο οι Ελληνες όσο και οι Αρμένιοι χαρακτηρίζονται... σφαγιαστές των Τούρκων!
Σύμφωνα με τον δρα Παναγιώτη Διαμαντή (καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, με ειδίκευση στις γενοκτονίες) στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας «Νέος Κόσμος», ο Κρόου και ο σεναριογράφος του Αντριου Αναστάσιος «στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα, κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους». Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στο φιλμ παραβλέπεται εντελώς το γεγονός ότι οι Ελληνες υπήρξαν ιθαγενείς κάτοικοι της περιοχής που αμύνθηκαν απέναντι στα επεκτατικά σχέδια των Οθωμανών.
Οπως επισημαίνει και ο διακεκριμένος ιστορικός στο φιλμ, το οποίο είναι βασισμένο στο βιβλίο του ομογενούς Αντριου Αναστάσιος, οι Ελληνες επιπλέον χαρακτηρίζονται ως εχθροί των Αυστραλών, ενώ οι ορθόδοξες εκκλησίες παρουσιάζονται ως στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και φυλακές! «Ο κύριος Κρόου θα πρέπει να ξεκινά την ταινία ζητώντας συγγνώμη από τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και τους Ελληνες, καθώς ξεκάθαρα δεν γνωρίζει ότι κατοικούσαν εκεί επί χρόνια» σημειώνει ο κύριος Διαμαντής και συνεχίζει λέγοντας πως «οι Ελληνες ήταν σύμμαχοι των Αυστραλών και των νεοζηλανδικών δυνάμεων. Πάρα πολλοί επιζώντες έχουν ομολογήσει ότι κρύφτηκαν σε σπίτια Ελλήνων».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως τις ιστορικές ανακρίβειες του κινηματογραφικού εγχειρήματος έχουν επισημάνει και άλλοι διαπρεπείς επιστήμονες αλλά και στρατιωτικοί (όπως ο πρώην Αυστραλός στρατηγός Ντέιβιντ Μακ Κλάχλαν), οι οποίοι θεωρούν πως το σενάριο δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα.

Τηρεί σιγήν ιχθύος

Πάντως ο Ράσελ Κρόου μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ταινία του στους Ελληνες της Αυστραλίας. Την περίοδο αυτή βρίσκεται στη Σεούλ για να προμοτάρει το «The Water Diviner», το οποίο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες τον Απρίλιο του 2015, την ημέρα επετείου της απόβασης των Αυστραλών στην Καλλίπολη. Να θυμίσουμε, δε, ότι πριν από λίγες ημέρες ο ηθοποιός είχε μπει και πάλι στο στόχαστρο του Τύπου μετά τα σχόλιά του για τις συναδέλφους του στο Χόλιγουντ, οι οποίες παρά τη μεγάλη ηλικία τους, θέλουν να υποδύονται τις ενζενί.

Keywords
Τυχαία Θέματα