Ενα χωριό γεμάτο φάτνες-έργα τέχνης

ΚΟΣΜΟΣΕνα χωριό γεμάτο φάτνες-έργα τέχνηςΤρίτη, Δεκέμβριος 23, 2014 - 19:00

Αναπαραστάσεις της Θείας Γέννησης μέσα σε τελάρο, πίσω από κάγκελα ή με μια τεράστια πολιτεία ως φόντο είναι μερικές από τις εμπνεύσεις των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν ένα από τα πιο χειροπιαστά σύμβολα των Χριστουγέννων, τη φάτνη.
Στην πόλη Λισεράμ της νοτιοανατολικής Γαλλίας για 17η συνεχή χρονιά εκτίθενται 450 διαφορετικές φάτνες, με την πιο μικρή να έχει χωρέσει μέσα σ' ένα απλό καρυδότσουφλο και την πιο μεγάλη να εκτείνεται σε δέκα μέτρα.


Κάποιες εντυπωσιάζουν με άλλα χαρακτηριστικά τους, όπως οι μηχανισμοί τους, οι ήχοι τους, αλλά και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός τους.
Οι υπολογιστές παίζουν σημαντικό ρόλο πια στη λειτουργία τους, υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι της έκθεσης, που τονίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις το θρησκευτικό μήνυμα των δημιουργιών συνοδεύεται και από άλλα, όπως είναι αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος. Πολλά από τα υλικά με τα οποία έχουν δημιουργηθεί τα ζωάκια, ακόμα και ο ίδιος ο Ιησούς, είναι κομμάτια από αντικείμενα τα οποία οι τεχνίτες έχουν βρει πεταμένα.

Επισκέπτες

Κάθε χρονιά οι φάτνες της Λισεράμ προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών, των εθνικοτήτων και των θρησκευμάτων. Γι' αυτό στο χωριουδάκι, το οποίο βρίσκεται 25 χλμ. μακριά από τη Νίκαια, η τέχνη της φάτνης έχει εξελιχτεί σε στοιχείο προσδιορισμού και τουριστικής ταυτότητας. Οι κάτοικοι έχουν μπει στη διαδικασία να επενδύουν στις δικές τους αναπαραστάσεις της Θείας Γέννησης, γεμίζοντας με αυτές τους δρόμους και τα μπαλκόνια.
Ολόκληρο το χωριό έχει μεταμορφωθεί σ' ένα υπαίθριο μουσείο φάτνης, που για να το απολαύσει κανείς χρειάζεται τρεις ολόκληρες ώρες!
Σε αυτή τη διαδρομή, όπου μπορεί κανείς να δει δημιουργίες παραδοσιακές, εξωτικές, μινιμαλιστικές, εκκεντρικές, ρεαλιστικές ή και αφηρημένες, ιδιαίτερη θέση έχει η στάση στο μουσείο, όπου εκτίθενται μαζεμένες 170 φάτνες.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, που ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, διοργανώνονται κάθε Σάββατο απόγευμα παιχνίδια και εκπλήξεις για τα παιδιά, ενώ τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου όλοι σπεύδουν στη χριστουγεννιάτικη τελετή και στις 4 Ιανουαρίου γίνεται αναπαράσταση της άφιξης των Τριών Μάγων.
Ολα αυτά σε μια χώρα όπου, δεδομένου του ξεκάθαρου διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους, δεν είναι λίγες οι πόλεις που απαγορεύουν -ως ενέργεια που δεν σέβεται τον κανόνα της ανεξιθρησκείας- την τοποθέτηση φάτνης σε δημόσιους χώρους. Για το μεσαιωνικό χωριουδάκι Λισεράμ, όμως, η φάτνη είναι πια μια βαθιά ριζωμένη παράδοση.

Keywords
Τυχαία Θέματα