Ελπιδοφόρο «κοκτέιλ»

ΥΓΕΙΑΕλπιδοφόρο «κοκτέιλ» Δευτέρα, Ιανουάριος 21, 2019 - 17:07

❱❱ Συνδυασμός φαρμακευτικών ουσιών μπλοκάρει τις μεταστάσεις από τον καρκίνο του μαστού

Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές θα μπορούσε να σώσει ανακάλυψη ερευνητών στην Ελβετία, οι οποίοι βρήκαν τρόπο, τουλάχιστον στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα, να μην επιτρέψουν στον καρκίνο του μαστού να δώσει μεταστάσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Cell», ο συνδυασμός γνωστών φαρμακευτικών ουσιών μετέτρεψε

τα καρκινικά μεταστατικά κύτταρα σε λιποκύτταρα, τα οποία ούτε μπορούν να μεταναστεύσουν ούτε να αναπαραχθούν.
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα του Gerhard Christofori από το University of Basel έστρεψε εναντίον των καρκινικών κυττάρων την ξεχωριστή ιδιότητά τους που τους επιτρέπει να δίνουν μεταστάσεις. Πρόκειται για την ικανότητά τους να μετατρέπονται σε κύτταρα άλλης μορφής, με διαφορετικές ιδιότητες από τις αρχικές.

Eτσι, τα καρκινικά κύτταρα του μαστού αλλάζουν μορφή ώστε να «ταξιδέψουν» στον ιστό του και, όταν φτάσουν σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο, να περάσουν το τοίχωμά του μπαίνοντας στη ροή του αίματος. Στη συνέχεια, χάρη σε ένα είδος «γάντζων» που διαθέτουν, μπορούν να προσδεθούν σε άλλο σημείο του σώματος και να αναπαραχθούν, δημιουργώντας μεταστατικούς όγκους, οι οποίοι είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να μετατρέπονται σε άλλης μορφής κύτταρα, χορηγώντας τις φαρμακευτικές ουσίες ροσιγλιταζόνη και τραμετινίμπη τόσο σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού στο εργαστήριο όσο και σε πειραματόζωα με την ασθένεια.
Χάρη στον συνδυασμό των δύο φαρμάκων καθοδήγησαν τα καρκινικά κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε λιποκύτταρα, τα οποία ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με τα λιποκύτταρα του οργανισμού, δηλαδή τα κύτταρα τα οποία αποθηκεύουν λίπος. Με αυτόν τον τρόπο, όπως παρατήρησαν σε ποντικούς με καρκίνο του μαστού στους οποίους χορήγησαν τον συνδυασμό φαρμάκων, δεν παρατηρήθηκαν μεταστάσεις.

Το επόμενο βήμα του Christofori και των συνεργατών του είναι να δοκιμάσουν τα φάρμακα σε ανθρώπους, κάνοντας κλινικές δοκιμές μεγάλου εύρους. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, μόνο το 2018 πέθαναν παγκοσμίως από καρκίνο του μαστού περίπου 627.000 γυναίκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα