Ελληνίδα «διάβασε» το DNA των μαμούθ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕλληνίδα «διάβασε» το DNA των μαμούθΤρίτη, Μάιος 12, 2015 - 18:42

Μια 31χρονη Ελληνίδα «διάβασε» το DNA των μαμούθ, ανοίγοντας τον δρόμο για την κλωνοποίηση του εξαφανισμένου ζώου! Παρά τη νεαρή ηλικία της, η παλαιογενετίστρια Ελευθερία Παλκοπούλου έχει καταφέρει να ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας με κορυφαίους επιστήμονες και έχει δει την έρευνά της δημοσιευμένη στο διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό «Current Biology». Η νεαρή βρέθηκε

από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Ουψάλα της Σουηδίας μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών και από εκεί στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (δίπλα στον διάσημο γενετιστή David Reich). Πρόσφατα έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει γι' αυτήν, αφού κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες της να αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμα του τριχωτού ζώου που αποτελεί σύμβολο της εποχής των παγετώνων.

Η ομάδα της 31χρονης ερευνήτριας, που αποτελείται από επιστήμονες από ΗΠΑ, Σουηδία, Καναδά και Ρωσία, έκανε κάτι πρωτοποριακό. Ανέλυσε δείγμα καλοδιατηρημένου DNA από μαμούθ και δημοσίευσε πρώτη φορά ολόκληρο το πυρηνικό γονιδίωμα του προϊστορικού ζώου, το οποίο κληρονομείται και από τους δύο γονείς, παρέχοντας μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για ολόκληρο τον πληθυσμό. Ετσι κατάφερε να αποδείξει ότι λίγο προτού εξαφανιστεί, ο πληθυσμός των μαμούθ παρουσίαζε σημαντική μείωση, η οποία οδήγησε σε μείωση της γενετικής ποικιλομορφίας τους, καθώς ζευγάρωναν αιμομικτικά, πράγμα που είχε αρνητική επίδραση στην επιβίωσή τους!

Αν και πολλοί γενετιστές είναι αισιόδοξοι ότι η ανάγνωση του DNA του μαμούθ θα οδηγήσει σε μελλοντική «ανάστασή» τους, η επικεφαλής της ομάδας που έκανε την ιστορική ανακάλυψη εμφανίζεται επιφυλακτική: «Αυτό είναι ένα μικρό μόνο βήμα μπροστά σε ολόκληρο το εγχείρημα της κλωνοποίησης, το οποίο αντιμετωπίζει πολλές πρακτικές δυσκολίες, από τη γενετική τροποποίηση του DNA και τη ρύθμισή του έως την εισαγωγή του τροποποιημένου ωαρίου σε ελέφαντα και τη γέννηση του κλωνοποιημένου μαμούθ» δηλώνει, εγείροντας άλλωστε και ηθικά διλήμματα, όπως το κατά πόσο είναι σωστό να χρησιμοποιηθούν ωράρια από ελέφαντες που έχουν αντιμετωπίσει ήδη σημαντική μείωση των πληθυσμών τους.

Η Ελευθερία Παλκοπούλου συμφωνεί με την άποψη ότι θα ήταν πιο «εύκολη» η εισαγωγή γονιδίων μαμούθ στο γονιδίωμα ελεφάντων, ώστε -για παράδειγμα- να γίνουν ανθεκτικοί στο κρύο: «Ομως, το αποτέλεσμα θα είναι η γέννηση τριχωτών ελεφάντων και όχι μαμούθ»!

Keywords
Τυχαία Θέματα