Δύο ρεπόρτερ Κλουζό στη Νέα Υόρκη

COVER STORY«Κλάμα» στα social media για το «perouka-gate»Δύο ρεπόρτερ Κλουζό στη Νέα ΥόρκηΤρίτη, Σεπτέμβριος 20, 2016 - 15:19

Σκηνές από τις γκάφες του Ροζ Πάνθηρα (με δύο ρεπόρτερ «Κλουζό») στη Νέα Υόρκη. Εψαχναν την είδηση και έγιναν πρώτο θέμα οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι Θάνος Δημάδης του Alpha

και Δημήτρης Σουλτογιάννης του Star, που προκάλεσαν «σεισμό» με τη σύλληψή τους από τις αμερικανικές Αρχές το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, καθώς παρακολουθούσαν -αστεία μεταμφιεσμένοι- τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τα μέλη της ελληνικής αποστολής που βρίσκονται εκεί.

Η έμπνευσή τους, τελικά, αποδείχθηκε όχι μόνο ατυχής αλλά και επιεικώς παιδική, καθώς δεν υπολόγισαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, λόγω της συζήτησης που βρισκόταν σε εξέλιξη για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, στο πλαίσιο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο μεγάλο μήλο και στο Νιου Τζέρσι, που προηγήθηκαν, έχουν θέσει σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων.

Αστυνομία

Ομως, καθώς βρέθηκαν σε αποστολή στη Ν.Υ., φαίνεται ότι την είδαν πράκτορες του... CSI. Οι μεταμφιέσεις τους, ωστόσο, μόνο έξυπνες δεν ήταν. Ο Θάνος Δημάδης φορούσε γυαλιά ηλίου, μαύρη περούκα, μπλε καπέλο και ο Δημήτρης Σουλτογιάννης καφέ περούκα, πράσινο καπέλο, γυαλιά ηλίου. Με αυτό το εντελώς ερασιτεχνικό look κίνησαν, όπως ήταν επόμενο, τις υποψίες των Αρχών, με αποτέλεσμα να συλληφθούν, αφού φέρεται ότι δήλωσαν ψευδώς στην αστυνομία ότι είναι μέλη της ομάδας που συνοδεύει τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από συνεννόηση του Ευάγγελου Παπαθεοδώρου (υπεύθυνος ασφαλείας του υπουργού Εξωτερικών) με τις αμερικανικές υπηρεσίες που είναι εγκατεστημένες στο ξενοδοχείο έγινε προσέγγιση των δύο δημοσιογράφων για εξακρίβωση στοιχείων. Κατά τη διάρκειά της αποκαλύφθηκε ότι οι ανταποκριτές είχαν πλαστογραφήσει την υπογραφή του δημοσιογράφου Γιώργου Χριστοφορίδη (συνεργάτης του κ. Παππά) με την οποία του χρέωσαν μικρογεύμα (δύο μπίρες) στο δωμάτιο του ξενοδοχείου «The Westin New York Grand Central» όπου διέμενε, αξίας 18 δολαρίων. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά το ερώτημα είναι ποιος ήταν ο απώτερος στόχος της ενέργειάς τους και τι «λαβράκι» αναζητούσαν στο ξενοδοχείο του υπουργού Επικρατείας. Μήπως σκόπευαν να «ξεσκεπάσουν» μία πιθανή διαμονή χλιδής με σαμπάνιες, μενού αστακών και μαύρο χαβιάρι; Ή μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για την προσωπική φρουρά των πολιτικών θα μετρούσαν τους άνδρες της συνοδείας του και τα έξοδά τους;

Οπως ήταν φυσικό, με τον θόρυβο που προκλήθηκε άμεση ήταν η αντίδραση των εργοδοτών των δύο δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, το κανάλι της Κάντζας ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή του ότι δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή για τέτοιες ενέργειες, αλλά αναμένει εξηγήσεις από τον δημοσιογράφο και ως τότε τον καλεί να απέχει από τα καθήκοντά του. Στο Star επίσης η αντίδραση ήταν ανάλογη.

Οπως ανέφερε από την εκπομπή της η Πόπη Τσαπανίδου, «το κανάλι διακόπτει τη συνεργασία με τον Δημήτρη Σουλτογιάννη μέχρι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό».

Ο δημοσιογράφος του Star δίνοντας τη δική του απάντηση ανέφερε: «Είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεώς μου στο Μανχάταν». Ακόμη είπε ότι βρέθηκε με τον συνάδελφό του Θάνο Δημάδη στο ξενοδοχείο για να πληροφορηθούν την ατζέντα του πρωθυπουργικού ταξιδιού. Ο ίδιος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ήταν μεταμφιεσμένος, λέγοντας ότι απλώς φορούσε καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου και υποστηρίζοντας ότι αυτό που ενόχλησε ήταν η φωτογραφική μηχανή.

Ο συνάδελφός του Θάνος Δημάδης με τη σειρά του έδωσε τη δική του εκδοχή για το επεισόδιο μέσω ανάρτησής του στο facebook. «Η είδηση βγαίνει και στο πεζοδρόμιο και δεν έχει πολιτικές αποχρώσεις γιατί η εξουσία πάντα ελέγχεται (...) Ετσι κι άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, πού και γιατί (...) Για μένα το ρεπορτάζ δεν είναι να μου δώσουν γραμμένη μία είδηση ή να την αντιγράψω από κάπου.

Το ρεπορτάζ έχει λίγες επιτυχίες και πολλές αποτυχίες. Και χθες μας κατάλαβαν, γιατί προφανώς τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία η περούκα ήταν ό,τι πιο αποτυχημένο μπορούσα να είχα επιλέξει σε στιλ και χρώμα».

«Κλάμα» στα social media για το «perouka-gate»

Αφού ο Δημήτρης Σουλτογιάννης και ο Θάνος Δημάδης αυτοσαρκάστηκαν για την υπόθεση, η οποία βαφτίστηκε «perouka_gate», σειρά είχαν οι χρήστες των social media, που έκαναν... πάρτι με τη μεταμφίεση των δύο δημοσιογράφων προκειμένου να παρακολουθήσουν undercover το... «Εργα και ημέραι» του Νίκου Παππά στη Νέα Υόρκη. Οι τουιτεράδες έδωσαν ρέστα με ατάκες και memes, με τα retweets και τα likes να πηγαίνουν σύννεφο και την έμπνευση να ξεχειλίζει. Το διαδικτυακό πανηγύρι συνεχίστηκε αμείωτο και φαίνεται πως το hashtag #perouka_gate θα μας απασχολήσει για πολλά 24ωρα ακόμη. Από τα δεκάδες tweets ξεχώρισαν:

• «Το Star στα βιογραφικά που ζητάει για νέους δημοσιογράφους έχει σημείωση “Φέρτε μια περούκα της επιλογής σας”».
• «- Μάνα, πά' να κάνω ρεπορτάζ.
- Περούκα να πάρεις!»
• «Δημοσιογράφοι, μεταμφιεσμένοι, σε ρόλο πράκτορα ΘΒ στη Νέα Υόρκη. Πόσο πιο φαρσοκωμωδία να γίνουν τα ΜΜΕ;»
• «Δημάδης και Σουλτογιάννης λέγαν στους αστυνομικούς πως είναι δημοσιογράφοι κι αυτοί δεν τους πίστευαν. Τι πιο λογικό...»
• «Ούτε στον Σεφερλή δεν γίνονται αυτά, ρε».
• «“Το μακρύ καρέ είναι τάση, χρυσέ μου. Πού πας για παρακολούθηση σαν την ξεπουπουλιασμένη;” Τρύφων Σαμαράς».
• «Περούκες υπάρχουν». (Κατά το λεφτά υπάρχουν.)
• «Το σοκαριστικό της υπόθεσης είναι ότι τόσο καιρό το μαλλί του Δημάδη δεν ήταν περούκα».
• «Βλέπουμε την περούκα και χάσαμε το κεφάλι».
• «Μόλις βρήκαμε τον νέο τίτλο της επιθεώρησης του Σεφερλή».
• «Και γέεελια η Πόλα Ρούπα».
• «Διακόπτονται τα γυρίσματα της εκπομπής “Ράδιο Αρβύλα”, καθώς άγνωστοι έκλεψαν την αποθήκη με τις περούκες».

Keywords
Τυχαία Θέματα