Δημιουργία ενζύμων με τεχνητό DNA

ΥΓΕΙΑΔημιουργία ενζύμων με τεχνητό DNAΤετάρτη, Δεκέμβριος 3, 2014 - 17:24

Ενα μεγάλο βήμα για την εξατομικευμένη ιατρική και την αντιμετώπιση πολλών και σοβαρών ασθενειών έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι κατάφεραν πρώτη φορά παγκοσμίως να δημιουργήσουν ένζυμα που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό χρησιμοποιώντας τεχνητό γενετικό υλικό. Την καινοτομία πραγματοποίησαν ερευνητές από τα εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας του ινστιτούτου MRC στο Κέμπριτζ, η μελέτη των οποίων έδειξε πως τα τεχνητά ένζυμα λειτουργούν κανονικά και μάλιστα εξίσου αποτελεσματικά με τα φυσιολογικά.

Διασπούν μόρια


Σύμφωνα

με την επιστημονική έκθεση, η οποία έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Nature», τα τεχνητά ένζυμα έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν και να διασπούν μόρια, όπως ακριβώς και τα φυσιολογικά. Ετσι οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια καινοτομία που ανοίγει καινούργιους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών και νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα χορηγούνται σε άτομα με καρκίνο, Εμπολα και άλλες σοβαρές ασθένειες.


Οπως εξήγησε στο BBC ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Philipp Holliger, μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί πίστευαν ότι το DNA και το RNA, δηλαδή τα μόρια που μεταφέρουν τον βασικό γενετικό κώδικα της ζωής, είναι τα μοναδικά που μπορούν να αποθηκεύσουν γενετικές πληροφορίες και σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες μπορούν να σχηματίσουν ένζυμα. Ωστόσο η ομάδα του δρος Holliger ανακάλυψε ότι μπορεί να δημιουργήσει συνθετικά ένζυμα του DNA και του RNA από στοιχεία που δεν υπάρχουν στη φύση. «Η εξέλιξη αυτή μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών με διαρκή αποτελεσματικότητα, που θα διακόπτουν τα τμήματα του RNA τα οποία έχουν σχέση με τις ασθένειες» είπε ο ίδιος.


Πριν από δύο χρόνια η ίδια επιστημονική ομάδα είχε αναπτύξει συνθετικά μόρια που ονομάζονταν XNA και είχαν την ικανότητα να αποθηκεύουν πληροφορίες περίπου όπως το DNA. Τα τεχνητά ένζυμα πήραν την ονομασία XNAzymes, ενώ ένα από αυτά «κόλλησε» με στελέχη των XNA, γεγονός που για τους επιστήμονες αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός συστήματος ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα