«Διαγνωστικό» τσιπάκι στο ανθρώπινο σώμα!

11:51 1/4/2014 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣ«Διαγνωστικό» τσιπάκι στο ανθρώπινο σώμα!Τρίτη, Απρίλιος 1, 2014 - 11:45

Η διάγνωση στο μέλλον δεν θα απαιτεί αιματολογικές εξετάσεις αλλά την εισαγωγή ενός βιοδιασπώμενου μικροτσίπ στον οργανισμό.


Ερευνητές στο Ιλινόις δημιούργησαν βιοδιασπώμενες συσκευές που θα ταξιδεύουν στο σώμα και θα μπορούν να μεταδίδουν ασύρματα στον γιατρό τα δεδομένα που θα συλλέγουν για την υγεία μας εκ των έσω. Οι συσκευές, που είναι κατασκευασμένες από έναν συνδυασμό μετάλλων, μέσα σε τρεις εβδομάδες μετά την εισαγωγή τους στον οργανισμό σταδιακά θα διασπώνται χωρίς να απελευθερώνουν τοξικές

ουσίες.


Ο Τζον Ρότζερς, επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις που δημιούργησε τις συσκευές, εξηγεί ότι μπορούν να παρακολουθούν τη θερμοκρασία, την ανάπτυξη ιστού, ενώ είναι σε θέση και να χορηγούν κάποια φάρμακα. Η διαγνωστική αλλά και θεραπευτική δράση του τσιπ θα διαρκεί περίπου μία μέρα και στόχος των ερευνητών είναι να συνεχίσουν την προσπάθεια για επιμήκυνση αυτού του χρόνου.


Η βιοδιασπώμενη συσκευή είναι εξέλιξη προηγούμενης ανακάλυψης της ομάδας του Ρότζερς. Πριν από δύο χρόνια είχαν σχεδιάσει ένα βιοδιασπώμενο τσιπ σιλικόνης που παρακολουθεί τη θερμοκρασία και μπορεί να προλάβει λοιμώξεις. Αυτά τα τσιπ ωστόσο αντλούσαν ενέργεια από εξωτερική πηγή. Στην περίπτωση της εξελιγμένης συσκευής, αυτή αποτελείται από κράμα μαγνησίου, σιδήρου και μολυβδαινίου, συστατικά που δίνουν ενέργεια ικανή να εκπέμψει δεδομένα. Επειδή μάλιστα είναι μικρές οι δόσεις των μετάλλων, δεν προξενείται κανένα πρόβλημα υγείας σε όποιον «καταπιεί» τη συσκευή.


Την ίδια ώρα, και άλλες επιστημονικές ομάδες δουλεύουν στον τομέα της εκ των έσω διάγνωσης. Ενδεικτικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon πρόσφατα σχεδίασε μια βρώσιμη συσκευή με ηλεκτρόδια χρωστικών μελανίνης, η οποία επίσης συλλέγει δεδομένα, ωστόσο δεν διαρκεί όσο η συσκευή που δημιούργησε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Keywords
Τυχαία Θέματα