Ο «τσάρος» θέλει και τη Φινλανδία

11:51 1/4/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ «τσάρος» θέλει και τη ΦινλανδίαΤρίτη, Απρίλιος 1, 2014 - 11:45

Τη «μεγάλη Ρωσία» της εποχής του τσάρου Νικόλαου φαίνεται ότι φιλοδοξεί να φτιάξει ξανά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα τουλάχιστον με κορυφαίο πρώην σύμβουλό του, ο οποίος είχε -μέσω εκτιμήσεων- προαναγγείλει όσα συνέβησαν στην Κριμαία. Τώρα, ο Αντρέι Ιλαριόνοφ λέει πως ο Πούτιν θέλει κι άλλα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας.

Με τη σημερινή του ιδιότητα, ως υψηλόβαθμου στελέχους του think tank Cato Institute, ο άλλοτε οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου

δηλώνει στη σουηδική εφημερίδα «Svenska Dagbladet» ότι είναι πολύ πιθανό ο Πούτιν να θέλει μια Ρωσία, όπως ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Σημειώνει βεβαίως ότι προτεραιότητα για τον Ρώσο πρόεδρο είναι άλλες περιοχές, όπως η Λευκορωσία, η Γεωργία και οι χώρες της Βαλτικής.

Η Φινλανδία είναι απώτερος στόχος, τον οποίο ενδέχεται να μη θελήσει να υλοποιήσει. Αν πάντως το πράξει, δεν θα έχει απέναντί του το ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα δεν είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Να σημειωθεί ότι η Φινλανδία ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία για περισσότερα από εκατό χρόνια, έως το 1917, που τέλειωσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Εκτιμά επίσης πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα διατάξει εισβολή στην Ουκρανία, θέλοντας τα εδάφη της, αλλά θα προτιμήσει την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης-μαριονέτα, που θα υλοποιεί τις επιθυμίες του. Σημειώνει δε πως ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα υπάρξει μόνο αν δεν υπάρχει άλλη λύση. Χθες, στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε την Κριμαία και προανήγγειλε τη δημιουργία ζώνης επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα