Χορήγηση φαρμάκων με νανοτσιρότο

ΥΓΕΙΑΧορήγηση φαρμάκων με νανοτσιρότοΠέμπτη, Νοέμβριος 26, 2015 - 16:35

Νέα μέθοδος που αλλάζει ριζικά τον τρόπο θεραπείας σε σοβαρές παθήσεις

Μια εφαρμογή της νανοτεχνολογίας έρχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο χορήγησης φαρμάκων που πρέπει να λαμβάνονται με σταδιακή και τακτικά επαναλαμβανόμενη απελευθέρωση της δραστικής ουσίας τους στον οργανισμό, όπως η ινσουλίνη για τους διαβητικούς, τα παυσίπονα για αρθριτικές παθήσεις ή ακόμα και αντικαρκινικά φάρμακα που χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή.

Προσαρμοσμένη σε ένα απλό τσιρότο, σαν αυτά που επουλώνουν εκδορές στο δέρμα, η τεχνολογία

-την ανέπτυξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και η σχετική δημοσίευσή τους βρίσκεται στην επιθεώρηση «ACS Nano»- επιτρέπει τη σταδιακή έκκριση της φαρμακευτικής ουσίας και την απορρόφησή της από το δέρμα. Αντί για την αντίστοιχη γάζα του κλασικού τσιρότου, το πρωτοποριακό υλικό εμπεριέχει μια μεμβράνη με μικροκάψουλες που έχουν το φάρμακο. Το τσιρότο τοποθετείται σε αρθρώσεις, ώστε κατά την κίνηση του ατόμου να ασκείται πίεση στη μεμβράνη και οι κάψουλες να απελευθερώνουν τη δραστική ουσία.

Η φαρμακευτική ουσία διεισδύει στο αίμα μέσω των πόρων του δέρματος. Οταν η μεμβράνη πάψει να πιέζεται, οι μικροκάψουλες ξαναγεμίζουν δραστική ουσία από την εμποτισμένη μεμβράνη.

Συνεχής δόσεις

Μέσω των πόρων του δέρματος απορροφώνται συνήθως οι αναλγητικές αλοιφές, τις οποίες χρησιμοποιούν όσοι πάσχουν από αρθριτικές παθήσεις για την ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η τριβή των συνδέσμων, και το τσιρότο διευκολύνει τη συνεχή και επαναλαμβανόμενη επάλειψη του -κρεμώδους μορφής- φαρμάκου, που γίνεται όποτε υπάρχει κίνηση στον εκάστοτε σύνδεσμο (με την κίνηση πιέζεται το τσιρότο).

Σε μια παραλλαγή του τσιρότου που ανέπτυξαν οι ίδιοι οι επιστήμονες, οι κάψουλες εμπεριέχουν μικροσκοπικές βελόνες για να διευκολύνουν τη διείσδυση της φαρμακευτικής ουσίας μέσω του δέρματος, που ενδείκνυται στη χορήγηση της ινσουλίνης σε διαβητικούς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και στη χορήγηση, με προγραμματισμένο ρυθμό (και χωρίς να απαιτείται άσκηση πίεσης στη μεμβράνη για την απελευθέρωση του φαρμάκου), αντιβιοτικών, που επίσης είναι σημαντικό να λαμβάνονται με αυστηρή περιοδική επανάληψη από τον ασθενή. Οι ερευνητές πραγματοποιούν ήδη τις πρώτες κλινικές δοκιμές για όλη την γκάμα των φαρμακευτικών ουσιών που μπορεί να προσαρμοστούν στο «νανοτσιρότο».

Keywords
Τυχαία Θέματα