Χορεύοντας με τους καρχαρίες

SHOWBIZΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΟΠΟΥΖΟΓΛΟΥΧορεύοντας με τους καρχαρίεςΠαρασκευή, Μάρτιος 20, 2015 - 17:52

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν στη θέα τους, εκείνη όμως παλεύει για τη σωτηρία τους και έχει εξελιχθεί σε... γητευτή των καρχαριών! Η Κατερίνα Τοπούζογλου, που μόλις επέστρεψε από τις Μπαχάμες, δεν δείχνει να πτοείται από τα «Σαγόνια του καρχαρία».

Για του λόγου το αληθές, συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα για τη ζωή των συγκεκριμένων θηλαστικών που είχαν στοιχειώσει τα όνειρα πολλών εφήβων τη δεκαετία του '70, μέσα από το θρίλερ τρόμου του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η πρώην εστεμμένη και φανατική

των σπορ (η ελεύθερη κατάδυση και το ψαροντούφεκο να είναι τα αγαπημένα της) πέρασε είκοσι μέρες στον βυθό του Ατλαντικού, στο νησί Μπίμινι στις Μπαχάμες, μαζί με δώδεκα ειδικούς και λάτρεις των καρχαριών.

Το πρόγραμμα είχε να κάνει με την έρευνα όλων των ειδών, ενώ τα ευρήματα εστάλησαν για αξιολόγηση και καταγραφή στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Το πρώην μοντέλο, που ήταν η μοναδική Ελληνίδα της ομάδας, περιγράφει στην «Espresso» την εμπειρία που έζησε, τονίζοντας ότι αντίθετα από την κοινή πεποίθηση, λίγα μόνο από τα είδη τους είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Η συμπεριφορά τους

«Βουτήξαμε με σφυροκέφαλους, τίγρεις, lemon sharks, nurse sharks, ταύρους και Caribbean reef sharks. Κάθε είδος είχε τελείως διαφορετική συμπεριφορά, οι τίγρεις, που ήταν οι μεγαλύτεροι (περίπου 4,5 μ.), ήταν αρκετά ντροπαλοί!

»Πλησίαζαν, αλλά απομακρύνονταν αμέσως, σε αντίθεση με τους σφυροκέφαλους, οι οποίοι ήταν τόσο περίεργοι, που έπρεπε με το κοντάρι της κάμεράς μου να τους απωθώ για να μη με χτυπήσουν.

»Δυσκολεύτηκα αρκετά με αυτούς, διότι στις πρώτες βουτιές μου μαζί τους έπρεπε να έχω συνεχώς τον νου μου. Ημασταν περικυκλωμένοι και εκείνοι ήταν αρκετά περίεργοι στις αντιδράσεις τους, ένας θηλυκός μάλιστα ερχόταν συνέχεια επάνω μου κι έπρεπε να τον σπρώχνω με το κοντάρι της μηχανής για να τον αποφύγω» μας λέει η τολμηρή Κατερίνα και προσθέτει:

«Οι βουτιές που κάναμε ήταν σε ρηχά κομμάτια, το βάθος δεν ξεπερνούσε τα 13 μέτρα. Οταν ήμασταν μέσα στο νερό δεν έπρεπε να κάνουμε νευρικές κινήσεις, αλλά να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι, απλοί παρατηρητές». Ποιο ήταν όμως το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτό τον παράξενο... χορό με τους καρχαρίες;

«Οταν πέφταμε στο νερό από το σκάφος, καθώς στην επιφάνεια υπήρχαν πάρα πολλοί καρχαρίες και εμείς έπρεπε να πέσουμε σχεδόν πάνω τους!» λέει η πρώην Μις Τουρισμός, ενώ περιγράφει και τα παράξενα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας. «Οι περισσότεροι δύτες χρησιμοποιούσαν μεγάλες επαγγελματικές υποβρύχιες κάμερες και κάθε φορά που ένας καρχαρίας ερχόταν κατά πάνω τους έπεφτε στον εξοπλισμό τους. Ορισμένοι είχαμε απλώς μια πιο μικρή μηχανή και αυτό ήταν εξίσου... ζόρικο. Σε μια βουτιά είχα αφήσει την κάμερά μου στην άμμο με το κοντάρι και ένας περίεργος nurse shark τη... ρούφηξε! Ευτυχώς δεν του άρεσε η γεύση και την έφτυσε αμέσως. Η μηχανή τη γλίτωσε με μερικές γρατσουνιές» τονίζει.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Τοπούζογλου, οι καρχαρίες είναι τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα του βυθού. «Κάθε φορά που βουτάω μαζί τους νιώθω απίστευτο δέος, εμείς είμαστε επισκέπτες στο περιβάλλον τους και πρέπει να τους σεβόμαστε. Είναι από τα ελάχιστα ζώα που αλλάζουν γρήγορα τις διατροφικές συνήθειές τους και γι' αυτό τον λόγο τους αποκαλούν "καθαριστές του βυθού", επειδή τρώνε τα σκουπίδια» τονίζει και σε έντονο ύφος ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια σκοτώνονται 100.000.000 καρχαρίες ετησίως από τον άνθρωπο.

«Λυπηρό νούμερο, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό γίνεται μόνο για λόγους ψυχαγωγίας ή εμπορικής αλιείας. Πλέον δεν δίνω ούτε 1 ευρώ για να επισκεφτώ πάρκα ή μεγάλα ενυδρεία, αυτά τα πλάσματα πρέπει να είναι ελεύθερα στο περιβάλλον τους, όχι μόνο οι καρχαρίες, όλα τα ζώα» καταλήγει.

Αλκίνοος Μπουνιάς

Δείτε τις φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα