Χάπι για τη μοναξιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖΧάπι για τη μοναξιάΠαρασκευή, Ιανουάριος 18, 2019 - 18:56

❱❱ Πειραματικό φάρμακο Αμερικανίδας ερευνήτριας, το οποίο θα «χτυπά» το άγχος που προκαλείται από τη συναισθηματική απομόνωση

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Αμερικανίδα ερευνήτρια, η οποία, όταν έχασε ξαφνικά τον σύζυγό της, ένιωσε απελπιστικά μόνη, θέλει να βρει γιατρικό για τη μοναξιά.

Η νευροεπιστήμονας Στέφανι Κατσιόπο του University of Chicago πιστεύει ότι βρίσκεται

κοντά στη δημιουργία χαπιού, το οποίο θα μετριάζει τις αλλαγές που εμφανίζονται στον εγκέφαλο όταν νιώθει κανείς μοναξιά.

Η Κατσιόπο μπορεί να ερευνά μια ζωή την επίδραση της μοναξιάς στον εγκέφαλο, αλλά έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά όταν πέθανε ο 66χρονος σύζυγός της, επίσης νευροεπιστήμονας, Τζον. Τον περασμένο Ιούνιο ολοκλήρωσε την πρώτη φάση κλινικής έρευνας για πειραματικό χάπι και αυτόν τον καιρό αναλύει μαζί με τους συνεργάτες της τα αποτελέσματα.

Πρόκειται για χάπι με την ανθρώπινη ορμόνη πρεγνενολόνη, η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή άλλων σημαντικών ορμονών, όπως η ορμόνη του στρες κορτιζόλη, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 96 υγιείς εθελοντές που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη έλαβε 175mg πρεγνενολόνης, η δεύτερη 400mg πρεγνενολόνης, ενώ στην τρίτη χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Ακολούθως η Κατσιόπο κατέγραψε τις αλλαγές που παρατηρούνταν στον εγκέφαλό τους και ειδικότερα στην αμυγδαλή και τη νήσο του εγκεφάλου, οι οποίες ενεργοποιούνται όταν κανείς νιώθει μοναξιά ή ότι απειλείται.

Ελπίδες

Η Κατσιόπο έχει σοβαρές ελπίδες ότι το χάπι κατά της μοναξιάς που δοκιμάζει θα είναι αποτελεσματικό, βασιζόμενη σε παλιότερη έρευνα του πανεπιστημίου της. Σε αυτήν παρατηρήθηκε ότι η χορήγηση πρεγνενολόνης μειώνει το άγχος στους ανθρώπους. Δεδομένου ότι το άγχος και η αίσθηση της μοναξιάς βασίζονται στον ίδιο εγκεφαλικό μηχανισμό, η Κατσιόπο πιστεύει ότι η πρεγνενολόνη θα είναι αποτελεσματική και κατά της μοναξιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα