Αστρονόμοι εντόπισαν 24 πλανήτες που είναι πιο κατοικήσιμοι και από τη Γη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 24 πλανήτες οι οποίοι μπορεί να είναι «πιο κατοικήσιμοι και από τη Γη» εντόπισαν αστρονόμοι. Μάλιστα, ειδικά ο ένας έχει τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να θεωρείται «σούπερ κατοικήσιμος».

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν στο «Astrobiology» ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιρκ Σούλτζε – Μακούχ του αμερικανικού Washington State University, οι 24 πλανήτες βρίσκονται σε απόσταση άνω των 100 ετών φωτός από τη Γη. Είναι μεγαλύτερης ηλικίας από τον πλανήτη

μας, με μεγαλύτερο μέγεθος, πιο ζεστοί και έχουν περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρά τους. Oλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή και μάλιστα με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με τον πλανήτη μας.

Καθένας από τους 24 πλανήτες πληρoί ένα από τα κριτήρια για την ανάπτυξη ζωής, όπως να βρίσκεται στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του ή να έχει υψηλή θερμοκρασία. Ενας όμως, ο πλανήτης KOI 5715.01, πληροί τρία κριτήρια ταυτόχρονα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι «σούπερ κατοικήσιμος». Είναι ηλικίας 5,5 δισ. ετών, 1,8 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και η μέση θερμοκρασία του είναι 53,3 βαθμούς Κελσίου.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η ύπαρξη έμβιων όντων στους 24 πλανήτες, η ερευνητική ομάδα ποντάρει πολλά στα νέας γενιάς τηλεσκόπια που θα έχει στη διάθεσή της τα επόμενα χρόνια, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA James Webb Space Telescope.

Keywords
Τυχαία Θέματα