Αρχίζει η δίκη για το πλοίο της ηρωίνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑρχίζει η δίκη για το πλοίο της ηρωίνηςΔευτέρα, Οκτώβριος 5, 2015 - 15:27

Το βαρύ κατηγορητήριο για τους 33 εμπλεκομένους (ανάμεσά τους μεγάλα ονόματα) που κάθονται στο εδώλιο του Εφετείου Κακουργημάτων για το «Noor1»

Βαρύτατο κατηγορητήριο καλούνται να αντιμετωπίσουν από αύριο στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά τα συνολικά 33 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση «Noor1», του πλοίου του «λευκού θανάτου» με τους δύο τόνους ηρωίνη.

Ενώ η αιφνιδιαστική παραίτηση της προέδρου

της έδρας προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, με την επιθεώρηση του ανώτατου δικαστηρίου να διερευνά πλέον εάν είναι βάσιμοι οι λόγοι υγείας τους οποίους επικαλέστηκε η δικαστική λειτουργός, το πολυσέλιδο κλητήριο θέσπισμα (των 246 σελίδων) περιγράφει λεπτομερώς τη δράση της οργάνωσης με τα «βαριά» ονόματα.

Στο δικόγραφο-βόμβα που είναι στη διάθεση της «Εspresso» αποδίδεται ακριβής ρόλος στον καθένα από τους 33 κατηγορουμένους, ενώ καταγράφονται και οι κυριότεροι σταθμοί του ταξιδιού του ναρκοπλοίου. Να σημειωθεί ότι έως σήμερα προσωρινά κρατούμενοι είναι 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας και πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης (φερόμενος «μπαλαντέρ»-συνδετικός κρίκος όλων των εμπλεκομένων!), ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης, στη βίλα του οποίου εντοπίστηκε ένας τόνος ηρωίνη (στη Φιλοθέη) καθώς και ο πλοίαρχος Γεώργιος Μπουρδούβαλης, αποκαλούμενος «Κάπτεν Τζορτζ».

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε διεθνή εγκληματική οργάνωση, η οποία «επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών και ειδικότερα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, κατοχής, κυρίως ηρωίνης ποσότητας δύο τόνων εκατό κιλών και είκοσι γραμμαρίων, καθώς και κοκαΐνης πέντε γραμμαρίων».

Τον διευθυντικό ρόλο της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ότι είχαν οι Αιμίλιος Κοτσώνης, Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Παναγιώτης Φάρος, Παντελής Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Καρτσώνης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης, Βασίλειος Κουρουβάνης, Κωνσταντίνα Αλεξανδρή, Ahmadzehi Bonyad, Ahmed Sahid. Ο τελευταίος βρέθηκε νεκρός στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά τον θάνατο του 45χρονου Τούρκου (εκ γενετής τετραπληγικού) που κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Κακούργημα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα πρόσωπα αυτά «είναι εκ των βασικών οργανωτών και σχεδιαστών της παράνομης διακίνησης ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κατένειμαν ρόλους και είχαν τη γενική εποπτεία και τον ουσιαστικό έλεγχο των μέσων για την επιδίωξη διάπραξης των ως άνω κακουργημάτων». Από την ανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι η διευθυντική ομάδα διακινούσε κατ' επάγγελμα ναρκωτικές ουσίες και αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς, από την υποδομή που είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν.

Αφενός φέρεται ότι επινόησαν νομιμοφανείς εμπορικές δραστηριότητες, όπως η μεταφορά πετρελαίου από διυλιστήρια τρίτων χωρών (π.χ. της Λιβύης), με αποκλειστικό σκοπό την παράνομη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα ηρωίνης. Αφετέρου, κατά τη διάρκεια του πλου του δεξαμενόπλοιου «Noor1» φέρεται ότι χρησιμοποίησαν διάφορα τεχνάσματα για την ασφαλή απόκρυψη των ναρκωτικών από τις διωκτικές Αρχές, όπως: τοποθέτηση των ναρκωτικών σε συσκευασίες από τσουβάλια που δήθεν είχαν ρύζι ή ζάχαρη, χρήση ειδικά διαμορφωμένων αποθηκευτικών χώρων, τεχνικών μέσων και εργαλείων κατάλληλων για την αποθήκευση και ζύγιση των ναρκωτικών, τοποθέτηση της ηρωίνης σε σάκους μεταφοράς μαρμαρόσκονης ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για νόμιμο φορτίο.

Επιπλέον, προκειμένου να αποφύγει τον εντοπισμό της από τις διωκτικές Αρχές, η εγκληματική ομάδα φέρεται ότι είχε δημιουργήσει διεθνές δίκτυο συνεργατών και πληροφοριοδοτών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το συνολικό όφελος από την πώληση της ηρωίνης θα ξεπερνούσε τα 400.000.000 ευρώ!

Το μακρινό ταξίδι του «λευκού θανάτου»


Στο κλητήριο θέσπισμα περιγράφονται οι σταθμοί του ταξιδιού του «Noor1», «ουσιαστικών συμφερόντων των Αιμιλίου Κοτσώνη, Παναγιώτη Φάρου και Παντελή Καλαφάτη», από τη Μέση Ανατολή έως τη χώρα μας. Το πλοίο απέπλευσε στις 27 Απριλίου 2014 από το Εμιράτο του Ντουμπάι και σύμφωνα με το κατηγορητήριο φορτώθηκε με «λευκό θάνατο» στα διεθνή ύδατα μεταξύ Πακιστάν και Ομάν από πλοιάριο τροφοδοσίας που είχε πλησιάσει. Η διαμετακόμιση των ναρκωτικών φέρεται ότι συνεχίστηκε στα διεθνή ύδατα της Υεμένης, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, στη διώρυγα του Σουέζ και σε άλλους τόπους άγνωστους στην ανάκριση, μέχρι και τα διεθνή ύδατα της Ελλάδος.

Στις 7 Ιουνίου 2014 το «Noor 1» κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας, στην περιοχή Βλύχα, ενώ η ηρωίνη μεταφέρθηκε στο διάστημα από 7 έως 12 Ιουνίου και αποθηκεύτηκε στην έπαυλη της Φιλοθέης και στην αποθήκη του Κορωπίου. Μιλώντας στην «Εspresso» ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων, έκανε λόγο για σύνθετη υπόθεση, πολυπρόσωπη και εξαιρετικά πολύπλοκη: «Σε υποθέσεις τέτοιας πλοκής η αλήθεια με την πλάνη είναι δυσδιάκριτη.

Εχουν εμπλακεί πρόσωπα τα οποία αγνοούσαν παντελώς την εγκληματική μεταφορά του φορτίου των ναρκωτικών με το πλοίο. Καλείται τώρα η Δικαιοσύνη να αξιολογήσει με ιδιαίτερη προσοχή και οξυδέρκεια τον ρόλο του καθενός κατηγορουμένου σε σχέση με το αποδεικτικό υλικό. Να αποκρυπτογραφήσει γεγονότα και συμπεριφορές, ώστε να αποδοθούν ευθύνες αποκλειστικά και μόνο σε εκείνους που τις έχουν και όχι σε εκείνους που κάποιοι δόλια μηχανεύονται να τις μεταθέσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα