Αντίστροφη Μέτρηση

Αντίστροφα μετρά η κοινοβουλευτική μάχη που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα δοκιμάσει την... τύχη του στην κάλπη, από την οποία θα αναζητήσει 155 ψήφους, όσο το άθροισμα των βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις διαρροές και να περάσει αλώβητη από αυτή τη δοκιμασία. Σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε αν θα το καταφέρει.

Το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής δύναμης έχει εγγραφεί στη λίστα του προεδρείου προκειμένου να τοποθετηθεί επί του πολυνομοσχεδίου. Συνολικά,

103 βουλευτές θα μιλήσουν από το βήμα της Βουλής.

Χθες, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό των κομμάτων τους, αλλά και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου πήραν μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν σε κάποιες βελτιωτικές αλλαγές:

• Αφαιρείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση Εσωτερικών και Οικονομικών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων. Θα δίνονται μόνο οδηγίες για την κατάρτισή τους.

• Εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα όσοι δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους ή διδακτορικό. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους σχολικούς φύλακες να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους δήμους.

• Για την επιτάχυνση των διαδικασιών της απορρόφησης των δημοτικών αστυνομικών αντικαθίσταται το Π.Δ. με ΚΥΑ.

• Οσοι δήμαρχοι επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν την έκδοση ΚΥΑ (για το μεταβατικό διάστημα έως τις 23/9) προκειμένου να αναθέσουν τις αρμοδιότητες στην ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μη χαθούν έσοδα. Δηλαδή οι αστυνομικοί θα ελέγχουν παρκόμετρα, παραεμπόριο κ.ά.

• Από κοινού συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τους τοπικούς δημάρχους μόλις δημιουργηθεί το νέο τμήμα, με τη μεταφορά των δημοτικών αστυνομικών.

Την ίδια στιγμή προβληματισμούς αλλά και ενστάσεις για το κατά πόσο διατάξεις του πολυνομοσχεδίου είναι συμβατές με το Σύνταγμα θέτει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής στην έκθεση που συνοδεύει το κείμενο του σχεδίου νόμου. Μάλιστα στο θέμα της διαθεσιμότητας το επιστημονικό συμβούλιο εκφράζει την αντίρρησή του για τη γενική εξουσιοδότηση που δίνεται σε υπουργούς να καταργούν θέσεις.

Κώστας Ζαφειρίου

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα