Όταν οι μπολσεβίκοι κατέσφαξαν την τσαρική οικογένεια

«Νικόλαε Αλεξάντροβιτς Ρομανώφ, εφόσον οι συγγενείς σου συνεχίζουν την επίθεσή τους στη Σοβιετική Ρωσία, το Ανώτατο Σοβιέτ αποφάσισε να εκτελέσει εσένα και την οικογένειά σου» ήταν η ανακοίνωση που διάβασε ο Γιακόβ Γιουρόφσκι, επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος των Ρομανώφ, στον τσάρο, Νικόλαο Β.

Τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου 1918, η τσαρική οικογένεια κοιμόταν στην οικία Ιπάτιεφ, στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ, όταν ξαφνικά οι άντρες της μυστικής αστυνομίας των Μπολσεβίκων, με επικεφαλής

τον Γιακόβ Γιουρόφσκι, τους ξύπνησαν και τους ζήτησαν να κατευθυνθούν προς το υπόγειο, όπου θα τους έβγαζαν μια οικογενειακή φωτογραφία για να βεβαιωθούν οι συγγενείς τους και η Λευκή Κίνηση (η ομάδα των πιστών οπαδών του τσάρου) ότι είναι ζωντανοί και ασφαλείς. Στη συνέχεια, όπως τους είπαν, θα τους μετέφεραν σε ένα ασφαλέστερο μέρος, μιας και στην περιοχή κατέφθαναν οι στρατιώτες της Λευκής Κίνησης και αναμένονταν εχθροπραξίες.

Η τσαρική οικογένεια, μαζί τον οικογενειακό γιατρό και τους υπηρέτες της, κατευθύνθηκαν προς το υπόγειο της οικίας Ιπάτιεφ, όπου θα ερχόταν ομάδα για να τους φωτογραφίσει, όπως τους είπε ο Γιουρόφσκι. Λίγες στιγμές αργότερα, η ομάδα έφτασε, με τον Γιουρόφσκι να τους έχει οδηγήσει εκεί. Αμέσως περικύκλωσαν την τσαρική οικογένεια και το προσωπικό της και ο Γιουρόφσκι έβγαλε το χαρτί της θανατικής καταδίκης της οικογένειας από το παλτό του, διαβάζοντάς τη δυνατά.

Το μόνο που πρόλαβε να πει ο τσάρος Νικόλαος Β΄ήταν «Τι;» και να στραφεί προς την οικογένειά του, όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι εξ επαφής. Η Αυτοκράτειρα και η μεγάλη κόρη της, Όλγα, προσπάθησαν να κάνουν στο σταυρό τους και τότε το πρώτο κύμα από σφαίρες χτύπησε τη βασιλική οικογένεια. Η Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα και η Όλγα σκοτώθηκαν ακαριαία από το πρώτο κύμα, ωστόσο δεν είχαν όλοι αυτήν την τύχη.

Μόλις κατακάθισε ο καπνός του πρώτου αποσπάσματος, ο Γιουρόφσκι ανακάλυψε πως η υπηρέτρια της Αλεξάνδρας, Άννα Ντεμίντοβα, καθώς και δύο από τις Μεγάλες Δούκισσες, Μαρία και Αναστασία, δεν είχαν καν τραυματιστεί από την ομοβροντία των σφαιρών. Αυτό συνέβη επειδή στους κορσέδες τους είχαν ραμμένες πολλές πολύτιμες πέτρες και πολύτιμα κοσμήματα, προκειμένου να τα κρύψουν από τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσία τους. Έτσι, οι σφαίρες εξοστρακίζονταν τους κορσέδες τους, χωρίς καν να τις τραυματίζουν.

Το σημείωμα Γιουρόφσκι αποκαλύπτει ότι οι κοπέλες θανατώθηκαν από μέλη του αποσπάσματος με ξιφολόγχη, καθώς προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, καλύπτοντα το κεφάλι με τα χέρια τους. Μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος είπαν ότι η Μαρία κατόρθωσε να διαφύγει τρέχοντας από το υπόγειο, αλλά οι στρατιώτες την κυνήγησαν και την ακινητοποίησαν στις σκάλες, όπου και την δολοφόνησαν με τις ξιφολόγχες τους. Η Άννα Ντεμίντοβα μαχαιρώθηκε άγρια σε όλο της το σώμα, στον πίσω τοίχο του υπογείου, προσπαθώντας να υπερασπίσει τον εαυτό της με ένα μαξιλάρι γεμάτο πολύτιμα τσαρικά κοσμήματα.

Σημειώνεται ότι δεν είχε προηγηθεί κάποια δίκη, ώστε να είναι επισφραγισμένη η θανατική καταδίκη της τσαρικής οικογένειας. Οι Μπολσεβίκοι έπρεπε με κάθε τρόπο να κατευνάσουν την εμφύλια διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ «Λευκών και Κόκκινων», αλλά κυρίως να μειώσουν το ηθικό και τη δύναμη της Λευκής Κίνησης, του τσαρικού στρατού, που ήταν καλά οργανωμένος. Ο θάνατος της τσαρικής οικογένειας φάνηκε, πάνω στον πανικό του Γιουρόφσκι, η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να διασφαλιστεί, τόσο η νίκη των Μπολσεβίκων, όσο και η αποτροπή ανατροπής τους στο μέλλον. Η τσαρική απειλή έπρεπε μια για πάντα να μηδενιστεί.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας, στιγμαίζοντας τις σελίδες της ακόμη και σήμερα. Αμφιλεγόμενο, είτε με φανατικούς οπαδούς είτε με ορκισμένους εχθρούς είναι το κομμουνιστικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε. Η φρίκη που έλαβε χώρα εκείνο το πρωί στο υπόγειο της οικείας Ιπάτιεφ είναι ανείπωτη και σίγουρα καμία περιγραφή και καμία ιστορία ή θρύλος δεν μπορεί να την αποδώσει. Κι έτσι, πέραν του ότι διαπιστώνεται πως ποτέ, καμία επανάσταση δεν έγινε χωρίς αίμα και παράπλευρες απώλειες, τίθεται το ερώτημα αν τελικά αξίζει να «θυσιάζονται» άνθρωποι στο βωμό της οποιασδήποτε αλλαγής στον κόσμο.

Ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι τυχαίνει να είναι παιδιά…

Δείτε τη σκηνή της εκτέλεσης των Ρομανώφ από την ταινία «Ρασπούτιν» εδώ:

Keywords
Αναζητήσεις
ιπατιεφ, βιλλα υπατιεφ
Τυχαία Θέματα