Ανάσταση στο χωριό του πηλού

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑνάσταση στο χωριό του πηλούΠαρασκευή, Απρίλιος 10, 2015 - 14:30

Το Πάσχα στις Μαργαρίτες, ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη, παίρνει άλλο χρώμα. Πολύχρωμα λουλούδια, φυτεμένα σε πιθάρια και σε τεράστιες πήλινες γλάστρες, στολίζουν τα σοκάκια και τις αυλές που έχουν ασβεστωθεί από τους κατοίκους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το ορεινό χωριό (σε υψόμετρο 330 μέτρων) των περίπου 300 κατοίκων που απέχει 27 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, διατηρεί ολοζώντανες τις παραδόσεις του, όπως

είναι η κεραμική. Σήμερα στις Μαργαρίτες δραστηριοποιούνται 22 αγγειοπλάστες και τα 17 εργαστήρια που διαθέτουν λειτουργούν και ως μικρές εκθέσεις. Υπάρχουν άνθρωποι ηλικίας από 15 έως 80 ετών που απασχολούνται με την κεραμική, η οποία έχει ξεκινήσει στο χωριό από τα μινωικά χρονιά και εξελίσσεται κάθε χρόνο, ενώ πέρα από τους ντόπιους κεραμοποιούς υπάρχουν και δύο αλλοδαποί (ο Ντανιέλ από τη Γαλλία και η Εμα από τη Λιθουανία)!

Μιλώντας στην «Espresso» ο Γιώργος Δαλαμβέλας, ένας από τους κεραμοποιούς, τόνισε ότι ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει κεραμικά και να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται: «Κατασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο κεραμικά από τη Μινωική εποχή αλλά και σύγχρονα, με τη μοντέρνα κεραμική. Μπορεί κάποιος να δει τους τεχνίτες να δουλεύουν τα κεραμικά τους στον ποδοκίνητο τροχό και να τα ψήνουν στο παραδοσιακό καμίνι με τα ξύλα, αλλά και να εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες μεθόδους, με ηλεκτρικό τροχό και καμίνι».

Φαράγγια

Το χωριό, που είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο φαράγγια με εκπληκτικά δάση από κυπαρίσσια, έχει πολλές βυζαντινές εκκλησίες και την αναπαλαιωμένη Ιερά Μονή του Αφέντη Χριστού που γιορτάζει αυτές τις ημέρες: «Ενα από τα χαρακτηριστικά του χωριού μας είναι ότι κάνουμε την περιφορά της Ανάστασης το απόγευμα της Κυριακής και όχι το πρωί» λέει ο κ. Δαλαμβέλας προσθέτοντας ότι οι Μαργαρίτες δεν είναι προορισμός μόνο για την κεραμική και το αλλιώτικο Πάσχα, αλλά και για άλλες ομορφιές:

«Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πεζοπορία, αφού και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διασχίζει το χωριό, ενώ και άλλες διαδρομές φυσικού κάλλους περνούν μέσα από το κυπαρισσόδασος. Επίσης μπορεί κανείς να κάνει ορεινή ποδηλασία (mountain bike). Μάλιστα κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου διοργανώνεται ποδηλατικός αγώνας στη μνήμη ενός παλικαριού που έχασε τη ζωή του πριν από κάποια χρόνια, του Βασίλη Δαμβόγλου».

Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα