Το Λενιώ, ο Ιησούς και η κατάρα ενός ρόλου

SHOWBIZΤο Λενιώ, ο Ιησούς και η κατάρα ενός ρόλουΠαρασκευή, Απρίλιος 10, 2015 - 14:30

Υποδύθηκε το Λενιώ, την αρραβωνιαστικιά του Μανωλιού -του πρώτου Ελληνα Ιησού της τηλεόρασης- στο θρυλικό σίριαλ-υπερπαραγωγή «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη και προβλήθηκε τη σεζόν 1975-1976 στην κρατική τηλεόραση σημειώνοντας ασύλληπτα για την εποχή νούμερα τηλεθέασης. Η Μαίρη Ιγγλέση θυμάται και μοιράζεται με την «Espresso» στιγμές από

τα γυρίσματα, ενώ μιλάει και για τον γοητευτικό Αλέξη Γκόλφη που ενσάρκωσε τον Ιησού.

Η ιστορία του βιβλίου και της σειράς τοποθετείται σε ένα χωριό της Μικρασίας, τη Λυκόβρυση, το 1921, όπου κάθε επτά χρόνια αναβιώνει ένα παλιό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο κάτοικοί του επιλέγονται για να αναπαραστήσουν τα Πάθη του Κυρίου. Ο Μανωλιός, ο αθώος βοσκός του Πατριαρχέα, ο οποίος είναι και αρραβωνιασμένος με την ψυχοκόρη του, αναλαμβάνει τον ρόλο του Θεανθρώπου.

Η Μαίρη Ιγγλέση ενσάρκωσε αυτό το κορίτσι, ο αρραβώνας της όμως με τον βοσκό χάλασε στη συνέχεια της ιστορίας. «Εκανα το Λενιώ, την ψυχοκόρη του Πατριαρχέα, τον οποίο υποδυόταν ένας σπουδαίος ηθοποιός και λίγο πολύ δάσκαλός μου, ο Ανδρέας Φιλιππίδης. Ημουν η πρώτη αγαπημένη του Μανωλιού, που υποδύθηκε τον Χριστό» επισημαίνει η Ιγγλέση και η κουβέντα φτάνει λόγω ημερών στον Αλέξη Γκόλφη, ο οποίος είχε κάνει πολλές γυναικείες καρδιές να χτυπήσουν δυνατά. «Κάναμε πάρα πολλή παρέα. Ηταν ένας άγγελος, κούκλος, τον αγαπούσαν όλες κι ενώ τον φλέρταραν, εκείνος, παρότι ήταν παρών, έμοιαζε απών. Ηταν σαν να ερχόταν από αλλού, κρατούσε μια απόσταση. Ακόμη και στο διάλειμμα που κάναμε, ενώ όλοι τρώγαμε από το φαγητό που μας διέθετε η παραγωγή, εκείνος μπορεί να έτρωγε λίγο ψωμί».

Μετά το τέλος της σειράς ο Γκόλφης, αν και δέχτηκε προτάσεις συνεργασίας, προτίμησε να μείνει εκτός χώρου. Εφτασε να ζει εγκαταλειμμένος από τους πάντες, με μια σύνταξη που του έβγαλε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το τέλος του ήταν τραγικό. «Του έκαναν πάρα πολλές προτάσεις για σειρές, αλλά εκείνος δεν τις δεχόταν. Βγαίναμε έξω μαζί, επειδή ήμασταν φίλοι, και γινόταν χαμός, ειδικά από γυναίκες. Εκείνος όμως έδινε αυτόγραφα και ενώ βρισκόταν στον χώρο έμοιαζε να είναι και κάπου αλλού. Ακόμη και στα γυρίσματα, όταν μαζευόμασταν όλοι στο μόνιτορ για να δούμε τις λήψεις, εκείνος δεν ενδιαφερόταν», μας λέει.

Η οντισιόν

Η επιλογή του για τον ρόλο του Μανωλιού ήταν από τις πρώτες. «Θυμάμαι ότι ο Βασίλης Γεωργιάδης έκανε οντισιόν στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας. Ηθελε πρώτα να βρει τον Μανωλιό και μετά όλους τους άλλους. Οταν πρωτοείδε τον Αλέξη να μπαίνει μέσα δεν χρειάστηκε να του μιλήσει, είπε "αυτός είναι". Ηταν ενθουσιασμένος. Μετά άρχισε να ψάχνει τους ηθοποιούς για τους υπόλοιπους ρόλους». Κάποιοι κάνουν λόγο για την «κατάρα» που κυνηγάει τους ηθοποιούς που έχουν ενσαρκώσει τον Χριστό.

«Δεν είναι μικρή υπόθεση να υποδυθείς τον Ιησού. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι το πόσο πίστευε πριν. Είχε μπει τόσο πολύ στον ρόλο που, αν ανατρέξετε κι εσείς στη σειρά, θα πείτε "είναι αυτός, είναι τέλειος". Ακόμη και η αγκαλιά του είχε μια απαλή αύρα, όπως και το βλέμμα του. Πάντα τον θυμάμαι με αγάπη, ήταν ένας πολύ γλυκός, δοτικός άνθρωπος και υπερευαίσθητος. Εμείς δεν πάθαμε τίποτα, αλλά σε εκείνον του έτυχαν όλα μαζεμένα. Δεν έπαιξε τίποτα άλλο μετά τον Χριστό» τονίζει η ηθοποιός, η οποία αναφέρεται και στις τελευταίες στιγμές του. «Τον είχα ψάξει για να δουλέψουμε μαζί, αλλά δεν τον έβρισκα από ένα σημείο και μετά. Ελεγε "δεν μπορώ, είμαι σε ένα νησί"», περιγράφει, ενώ αποκαλύπτει πώς έμαθε για τον θάνατό του. «Τον βρήκε ο άντρας μου, ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης στο νεκροτομείο και είχε πάθει σοκ. Ηρθε στο σπίτι, μου το είπε και στενοχωρήθηκα πολύ» λέει η Μαίρη Ιγγλέση. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Γκόλφης ήταν στα αζήτητα του νεκροτομείου πάνω από δύο μήνες.

Χτίστηκε ένα χωριό για τα γυρίσματα

Η θρυλική σειρά ολοκληρώθηκε σε 50 επεισόδια των 45 λεπτών, ενώ το κόστος της ήταν μεγάλο για εκείνη την εποχή.

«Τα γυρίσματα ήταν πολυέξοδα, στον Παράδεισο Αμαρουσίου είχε χτιστεί όλο το χωριό. Ηταν το στούντιο ΑΤΑ του Κρυάδη, αλλά το χειριζόταν η Αστήρ TV, δηλαδή οι Ελβίρα και Γιώργος Ράλλης. Τα εσωτερικά γυρίσματα γίνονταν μέσα και δίπλα ακριβώς είχε φτιαχτεί ένα ολόκληρο χωριό, με λόφους και σπιτάκια, ασύλληπτο, ήταν το κάτι άλλο» λέει στην «Espresso» η Μαίρη Ιγγλέση. Η αλήθεια είναι ότι το σίριαλ αποτέλεσε μια από τις πρώτες υπερπαραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης.

«Ηταν από τις παραγωγές που δεν γίνονται πια. Είχαμε πολύ κοινό που μας παρακολουθούσε, παιδιά από το σχολείο και ενήλικοι έρχονταν και έβλεπαν τα γυρίσματα από κοντά. Είχαμε και πάρα πολλούς κομπάρσους και μεγάλα ονόματα ηθοποιών στο καστ. Το πρώτο σίριαλ για το οποίο ακινητοποιούταν ο κόσμος ήταν ο "Αγνωστος πόλεμος" και το αμέσως επόμενο -δικαίως- το "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη» τονίζει η αξιόλογη ηθοποιός, η οποία πλέον έχει αφοσιωθεί στο θέατρό της, την Ελεύθερη Εκφραση, όπου ανεβάζει ποιοτικές παραστάσεις.

Παρούσα στα γυρίσματα ήταν και η σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη. «Η Ελένη Καζαντζάκη ερχόταν και παρακολουθούσε τις λήψεις. Ηταν μια πολύ δυναμική κυρία και σημαντική γυναίκα, δεν την είχε τυχαία δίπλα του ο μεγάλος μας συγγραφέας».

Εκτός από τον Γεωργιάδη που, όπως λέει η Μαίρη Ιγγλέση «έκανε κινηματογράφο στην τηλεόραση», στο σκηνοθετικό team ανήκε και ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος (έκανε την τηλεσκηνοθεσία), ενώ αργότερα προστέθηκε και ο Κώστας Λυχναράς.

Τεριάννα Παππά

Keywords
Τυχαία Θέματα