Αμερικανικό «χαστούκι» για «Αττίλα» και έρευνες

ΠΟΛΙΤΙΚΗΑμερικανικό «χαστούκι» για «Αττίλα» και έρευνεςΠέμπτη, Αύγουστος 24, 2017 - 16:06

Αυστηρή γλώσσα της Ουάσινγκτον προς την Αγκυρα για το Κυπριακό

Την ξεκάθαρη θέση ότι θα πρέπει να τερματιστεί η τουρκική κατοχή του βόρειου μέρους της Κύπρου εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής Εντουαρντ Ρόις και

το μέλος της Επιτροπής Ελιοτ Ενγκελ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται την ώρα που οι Τούρκοι εκφράζουν επισήμως τη δυσαρέσκειά τους προς την αμερικανική ηγεσία για την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους και συνιστά ένα ακόμη ηχηρό... ράπισμα της Ουάσινγκτον προς την Αγκυρα.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές στη επιστολή τους θέτουν σαφώς πρόβλημα κατοχής, κάτι το οποίο αρνούνται συστηματικά οι Τούρκοι, ενώ εκφράζουν την ισχυρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Κύπριος Πρόεδρος για λύση του Κυπριακού. Ταυτόγχρονα, αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Λευκωσίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Αναφέρουν μάλιστα με τον πλέον ευθύ τρόπο ότι ούτε η Τουρκία ούτε καμιά άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί το δικαίωμα στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της.

«Πάντοτε πιστεύαμε ότι η τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου πρέπει να τερματιστεί και υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις για να αποκατασταθεί ο έλεγχος της Κύπρου επί των εδαφών της. Μας ανησυχεί ότι οι τουρκικές προσπάθειες να αμφισβητηθεί η δυνατότητα της Κύπρου να αναπτύξει πλήρως τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης μόνο υπονομεύουν αυτές τις διαπραγματεύσεις» τονίζουν οι κ. Ρόις και Ενγκελ.

«Αντάρτικο»

Την ίδια ώρα, από τα Κατεχόμενα Τουρκοκύπριοι, που ασφυκτιούν από την τουρκική πολιτική, «ξεμπροστιάζουν» τον προκλητικό Τούρκο υπουργό για θέματα Ε.Ε., που με αλαζονικό ύφος διαμηνύει ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να ξανασυζητηθεί, ανοίγοντας εμμέσως ζήτημα προσάρτησης των κατεχόμενων περιοχών. «Ο Ομέρ Τσελίκ δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκοκυπριακό κόμμα Ενωμένη Κύπρος, τονίζοντας πως στόχος όλων όσοι θέλουν ειρήνη στην Κύπρο είναι να χτίσουν γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών για το μέλλον. «Η κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στην Κύπρο λες και είναι όμηρος» τονίζει.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα