Αλλοδαπός ο επισκέπτης της νύχτας

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑλλοδαπός ο επισκέπτης της νύχταςΤετάρτη, Δεκέμβριος 10, 2014 - 16:21

Εναν αλλοδαπό μελαψό άνδρα, που έκανε τους τελευταίους περίπου δύο μήνες στενή παρέα με τον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα και τον επισκεπτόταν στο σπίτι του στην Κυψέλη πολλά βράδια, αναζητούν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής οι οποίοι έχουν αναλάβει την έρευνα για την εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως επικρατεί μυστήριο γύρω από έναν άνδρα ρουμανικής καταγωγής με τον οποίο επίσης

φέρεται να είχε ραντεβού στην πλατεία Βικτωρίας ο 83χρονος πεζογράφος το μοιραίο βράδυ.

Ο μάρτυρας


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους στοιχεία για τον μελαψό αλλοδαπό. Μάλιστα, από κατάθεση που τους δόθηκε από αυτόπτη μάρτυρα προκύπτει ότι επισκεπτόταν συχνά το διαμέρισμα του 83χρονου πεζογράφου. Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται ότι υπήρξε τουλάχιστον δύο φορές αυτήκοος μάρτυρας των διαπληκτισμών τους οποίους, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, είχε ο γνωστός συγγραφέας με το συγκεκριμένο πρόσωπο στη γειτονιά και στο διαμέρισμά του, επί της Ζακύνθου, από το οποίο είχαν ακουστεί έντονες φωνές. Φαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά του μελαψού άνδρα, που είχε γίνει στενός φίλος με τον Μένη Κουμανταρέα, ταιριάζουν με τη σωματοδομή του υπόπτου που τριγυρνούσε έξω από την πολυκατοικία του γνωστού συγγραφέα λίγο πριν από τη δολοφονία του. Οι άνδρες της Ασφάλειας έχουν στα χέρια τους την εικόνα του προσώπου και τον σωματότυπο του ύποπτου άνδρα, από την επεξεργασία του οπτικού υλικού το οποίο συγκέντρωσαν από τις κάμερες ασφαλείας ενός διπλανού κτιρίου και ενός καταστήματος.


Οι αστυνομικοί έχουν απλώσει ένα ερευνητικό δίχτυ σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας όπου κινούνταν ο Μένης Κουμανταρέας, προκειμένου να εντοπίσουν τον αλλοδαπό και να τον εξετάσουν. Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, καθώς το μόνο που έχουν στα χέρια τους είναι η εικόνα από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και τα χαρακτηριστικά που τους περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας. Στο μεταξύ, ο Αλβανός με τον οποίο είχε συχνές επαφές το τελευταίο διάστημα ο συγγραφέας βρέθηκε από την Ασφάλεια και εξετάστηκε χωρίς να προκύψει κάτι σε βάρος του.
Οσο για τον Ρουμάνο με τον οποίο φέρεται να είχε ραντεβού ο 83χρονος το βράδυ της Παρασκευής που δολοφονήθηκε άγρια μέσα στο διαμέρισμά του, δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από τις αστυνομικές Αρχές και πλέον αναζητείται από τους άνδρες της Ασφάλειας, προκειμένου να δώσει κατάθεση γι' αυτό το ραντεβού στο οποίο δεν πήγε ποτέ ο λογοτέχνης. Πάντως στο ραντεβού τον Μένη Κουμανταρέα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πήγαινε ο επιστήθιος φίλος του, ο επίσης συγγραφέας Θάνος Φωσκαρίνης, με τον οποίο λίγο προτού δολοφονηθεί έπιναν καφέ σε καφετέρια της Κυψέλης, ακριβώς δίπλα στο σπίτι του συγγραφέα.


Θεοδόση Π. Πάνου

Το τελευταίο «αντίο» στον συγγραφέα

Η ζωή αντέγραψε την τέχνη στην περίπτωση του Μένη Κουμανταρέα, που πέθανε το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 83 ετών, και κηδεύτηκε χθες στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Οπως αποκάλυψε στον επικήδειο λόγο του ο πιστός φίλος και συνεργάτης του Θάνος Φωσκαρίνης, του είχε ζητήσει να αφαιρέσει από το τελευταίο μυθιστόρημά του με τίτλο «Μηχανή του χρόνου» μια σκηνή στην οποία ο συγγραφέας περιέγραφε την εικόνα ενός νεκροθάφτη στην είσοδο πολυκατοικίας, κάτι που τελικά συνέβη πριν από τρεις μέρες στην είσοδο του κτιρίου όπου έμενε στην Κυψέλη.


Χθες το μεσημέρι εψάλη -σε φορτισμένο κλίμα, λόγω της βαναυσότητας θανάτου του καταξιωμένου πεζογράφου- η εξόδιος ακολουθία, παρουσία πολλών εκπροσώπων της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής. Ανάμεσα σε εκείνους που μίλησαν για τον εκλιπόντα ήταν ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, ο οποίος αφού εξήρε το συγγραφικό έργο του, ανακοίνωσε τη θέσπιση καινούργιου λογοτεχνικού βραβείου στο όνομα του Κουμανταρέα, το οποίο θα δίνεται κάθε χρόνο σε νέους μυθιστοριογράφους. Επίσης ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο οποίος ήταν επιστήθιος φίλος του και τον στήριξε όταν οι γονείς του εναντιώθηκαν στο να ασχοληθεί κι εκείνος με τη συγγραφή, στον δικό του λόγο μίλησε για την απουσία από τη ζωή της συντρόφου του συγγραφέα, Λιλής, τονίζοντας ότι «από τη μια, είναι καλό που εκείνη δεν ζει και δεν γνώρισε το άσχημο τέλος σου. Ομως, από την άλλη, αν ζούσε, δεν θα σε έβρισκε αυτό το άσχημο τέλος».


Τέλος, η ψυχίατρος και πανεπιστημιακός φίλη του Χλόη Κολλύρη μίλησε για την όμορφη προσωπική ζωή του, υποστηρίζοντας ότι πάρα πολλές γυναίκες ήταν ερωτευμένες μαζί του, ενώ έκανε και αναφορά στα συγγενικά του πρόσωπα, με επίκεντρο τις δύο ανιψιές του Αντιγόνη και Αλεξάνδρα.
Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, οι ηθοποιοί Ρένη Πιττακή, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και Σοφία Φιλιππίδου. Από τον συγγραφικό χώρο τον τίμησαν ο Βασίλης Βασιλικός, η Κική Δημουλά, ο Θανάσης Βαλτινός, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Μάνος Ελευθερίου, η Αλκη Ζέη και πολλοί άλλοι.

Αλκίνοος Μπουνιάς

Φωτό :Βαγγέλης Μασσιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα