Αλλεργίες τέλος με ένα εμβόλιο

ΥΓΕΙΑΑλλεργίες τέλος με ένα εμβόλιοΔευτέρα, Μάιος 25, 2015 - 18:10

Τον δρόμο για τη δημιουργία εμβολίου που θα απαλλάξει οριστικά εκατομμύρια ανθρώπους από τις εποχικές αλλεργίες και το άσθμα άνοιξαν Καναδοί επιστήμονες, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να «εκπαιδεύσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναπτύσσει αλλεργίες αυτού του τύπου. Οι ερευνητές του McGill University δημιούργησαν στο εργαστήριο νέο χημικό μόριο, με το οποίο «διδάσκουν» στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού να μην αντιδρά στα αλλεργιογόνα.

Οι

αλλεργίες προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά απέναντι σε ουσίες, οι οποίες κανονικά δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα και ονομάζονται αλλεργιογόνα, θεωρώντας ότι είναι εισβολείς. Οι επιστήμονες επικέντρωσαν τις μελέτες τους σε ένα συγκεκριμένο μόριο, το επονομαζόμενο STAT6, το οποίο παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού. Δημιούργησαν τον αναστολέα STAT6-IP, ο οποίος μπλοκάρει τη δράση του STAT6 και τον χορήγησαν από τη μύτη σε μορφή σπρέι σε νεογέννητα πειραματόζωα.

«Χορηγώντας το STAT6-IP πολύ νωρίς, προτού ακόμη εμφανιστούν οι αλλεργίες, καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. Στη συνέχεια, όταν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τεχνητά κάποια αλλεργία στους ποντικούς, δεν τα καταφέραμε, γιατί το ανοσοποιητικό είχε μάθει να ανέχεται τα αλλεργιογόνα» εξηγεί η ερευνήτρια αλλεργιολόγος Κριστίν Μακ Κάσκερ.

Το επόμενο βήμα

«Το θετικό αυτής της προσέγγισης είναι ότι δεν χρειάζεται να την προσαρμόσεις σε καθένα αλλεργιογόνο ξεχωριστά. Απλώς χρησιμοποιείς το πεπτίδιο STAT6-IP, το οποίο κατευθύνει το ανοσοποιητικό μακριά από την αλλεργική αντίδραση. Μετά δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν το παιδί έρθει σε επαφή με γύρη, γάτες ή σκύλους, καθώς το ανοσοποιητικό δεν θα έχει πια αλλεργικές αντιδράσεις» συμπληρώνει.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα του STAT6-IP και σε άλλους τύπους αλλεργίας, πέρα από τις εποχικές, όπως αυτές που οφείλονται στις τροφές. Αν τα πειράματα σε ποντικούς έχουν θετικά αποτελέσματα, θα περάσουν στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, με στόχο την παρασκευή του εμβολίου που θα είναι σε μορφή σπρέι.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα