Αντίστροφη μέτρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗΑντίστροφη μέτρησηΔευτέρα, Μάιος 25, 2015 - 17:33

Το σήμα της αντίστροφης μέτρησης για τη λήξη της διαπραγμάτευσης «μέχρι τις 5 Ιουνίου» έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο. Από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και μία ημέρα μετά την επιστροφή του από τη Ρίγα διεμήνυσε στους σκληρούς κύκλους των δανειστών ότι δεν θα υπάρξει (άλλη) υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα που θέτουν και συνιστούν παραβίαση των

«κόκκινων γραμμών». Ταυτόχρονα όμως προετοίμασε τα κυβερνητικά - κοινοβουλευτικά - κομματικά στελέχη του για μια (επιδιωκόμενη) συμφωνία που θα έχει πολλές και σημαντικές υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της. Ως καταληκτική ημερομηνία τίθεται αντικειμενικά η 5η Ιουνίου, οπότε θα κληθεί η χώρα να καταβάλει στο ΔΝΤ τη δόση των 300.000.000 ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι «θα υπάρξει συμφωνία έστω και στο παρά ένα». Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, με ρόλο στη διαπραγμάτευση, υποστήριζε ότι «το κείμενο της συμφωνίας έχει αρχίσει να συντάσσεται» από τα σημεία που «κλείνουν» στη διαπραγμάτευση, ενώ λείπουν τα πιο κρίσιμα κεφάλαια, τα οποία μπλοκάρουν οι «σκληροί» των δανειστών.

Οπως εξηγούσε, ενώ στην αρχή της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ εμφανίστηκε κατά της λιτότητας και υπέρ του κουρέματος του χρέους, τώρα έχει συνταχθεί με το σκληρό ευρωπαϊκό κομμάτι ως προς τη λιτότητα και επιμένει σε «αγκάθια», όπως το Ασφαλιστικό. Κατά τον ίδιο, «αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ δεν θα μπει εμπόδιο». Και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου (στην τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής) να παρέμβει, ώστε να μετατεθούν οι τρεις δόσεις (συνολικά 1 δισ. ευρώ) της χώρας μας προς το ΔΝΤ για το τέλος Ιουνίου, καθώς τη δόση των 300.000.000 ευρώ στις 5 Ιουνίου η χώρα μας δεν μπορεί να την πληρώσει.

Σε τρεις αποδέκτες

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ε. ήταν, όπως αναμενόταν, επιθετική και είχε τρεις αποδέκτες:

- Σε τμήμα των δανειστών (ΔΝΤ, «κέντρο Σόιμπλε») ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί συμφωνία περιορισμένου ορίζοντα και δη «με ξεφτιλισμένους όρους», όπως είπε, αλλά λύση μακράς πνοής, που να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

- Στους εγχώριους ολιγάρχες που πολεμούν την κυβέρνηση, διότι «βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται». Απευθυνόμενος ειδικά στους καναλάρχες είπε σε επιθετικό τόνο: «Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δεχόμαστε από ορισμένα ΜΜΕ: ας το καταλάβουν οι ολιγάρχες: ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν φόρους, να επιστρέψουν τα δάνειά τους, να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές συχνότητες».

- Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτούν τον (έντιμο) συμβιβασμό προκειμένου «να περάσουμε τον κάβο». Με πλέον χαρακτηριστική τη φράση «όσοι δεν θέλουν να συμβάλουν στη λύση, ας σιωπήσουν», που -κατά τις ερμηνείες- δεν απευθυνόταν μόνο στο άτεγκτο τμήμα των δανειστών...

Keywords
Τυχαία Θέματα