«Superfood» από κρητικό καζάνι!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Superfood» από κρητικό καζάνι!Πέμπτη, Νοέμβριος 10, 2016 - 20:21

Αντί για ρακή, βγάζει... θαυματουργό χαρουπόμελο το καζάνι του Κρητικού Κωστή Καράτζη, ο οποίος διατηρεί, μαζί με τον αδερφό του, 10.000 χαρουπιές στην ευρύτερη περιοχή του Μελιδοχωρίου στο Ηράκλειο! Το χαρουπόμελο αποτελεί ένα πρώτης τάξης προϊόν, το οποίο θεωρείται φάρμακο, κυρίως για λαιμό, στομάχι και αρθρώσεις.

«Εδώ και τρία χρόνια πίνω χαρουπόμελο και δεν με έχουν πονέσει ούτε στομάχι ούτε λαιμός ούτε τα κόκαλά μου» λέει ο καζανάρης, προσθέτοντας ότι το χαρουπόμελο ρύθμισε ακόμα και το σάκχαρό του.

Στην

Κατοχή

Το χαρουπόμελο είναι ένα από τα βασικά παράγωγα του χαρουπιού, του καρπού που, όπως αναφέρει το neakriti.gr, στην Κατοχή έσωσε από την πείνα χιλιάδες Κρητικούς και αποτελούσε για τους ηλικιωμένους το γλύκισμα των παιδικών χρόνων τους.

Εχει, όμως, μεγάλη διαδικασία για να παραχθεί. Αφού μαζευτούν τα χαρούπια, αλέθονται και έπειτα μένουν τέσσερις ημέρες στο νερό για να μουλιάσουν.

Σε αυτό το διάστημα, το μείγμα πρέπει να ανακατεύεται και να προστίθεται νερό, ενώ, όταν συμπληρωθεί το τετραήμερο, θα πρέπει να στραγγιστεί και να μπει στο πιεστήριο, όπου θα πιεστεί μέχρι να χωριστεί όλο το υγρό με τα εκχυλίσματα του χαρουπιού. Το υγρό μέρος του μείγματος μπαίνει σε καζάνι 180 λίτρων και αρχίζει να βράζει μέχρι να μείνει στον πάτο μια ποσότητα περίπου 20 λίτρων. Αυτό είναι το χαρουπόμελο, το οποίο βράζει και ξαφρίζεται επί 24 ώρες.

Ενεργοποιεί ακόμα και τη λίμπιντο

Το χαρουπόμελο αποτελεί ένα superfood, αφού έχει τρομερά ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Εχει τριπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το γάλα, αντιοξειδωτικά, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, πυρίτιο, μαγγάνιο και 6-7 βιταμίνες, ενώ μειώνει τη χοληστερίνη, διαστέλλει τους πνεύμονες και ενεργοποιεί τη λίμπιντο!» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καράτζης.

Μπορεί, επίσης, με την έμπνευση του παραγωγού, να γίνει κι ένα πρώτης τάξης super drink με την προσθήκη ρακής!

Ετσι προκύπτει το... ρακοχαρουπόμελο, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα ιδιαίτερο λικέρ που χρησιμεύει και ως φάρμακο για τον λαιμό αλλά και ως χωνευτικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα