Super νευρικά κύτταρα!

ΥΓΕΙΑSuper νευρικά κύτταρα!Τρίτη, Ιούνιος 12, 2018 - 17:20

❱❱ Τα δημιούργησαν από αίμα και ανοίγουν δρόμο γία νέες θεραπείες αυτισμού και σχιζοφρένειας

Τον δρόμο για την ανεύρεση νέων θεραπειών για σοβαρές ασθένειες, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια, ανοίγει επιτυχία ερευνητών στις ΗΠΑ, οι οποίοι πρώτη φορά δημιούργησαν νευρικά κύτταρα απευθείας από λευκά αιμοσφαίρια του αίματος, δηλαδή χωρίς την ανάγκη δημιουργίας βλαστοκυττάρων. Μάλιστα, με τη νέα

μέθοδο από ένα χιλιοστόλιτρο αίματος μπορούν να δημιουργηθούν έως 50.000 νευρικά κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Μάριους Βέρνιγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, δημοσίευσε την έρευνά της στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Λευκά αιμοσφαίρια

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, με την τεχνική τους δεν χρειάζεται να μετατρέψουν πρώτα τα κύτταρα του αίματος (λευκά αιμοσφαίρια) σε βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια να τα επαναπρογραμματίσουν για να εξελιχθούν σε νευρικά κύτταρα. Η διαδικασία της κυτταρικής μεταμόρφωσης ενός λευκοκυττάρου απευθείας σε νευρικό κύτταρο διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες και γίνεται με την προσθήκη τεσσάρων πρωτεϊνών. Μπορεί να γίνει τόσο με φρέσκο αίμα όσο και με αίμα που προηγουμένως είχε καταψυχθεί και αποθηκευθεί.

Ειδικότερα, οι ερευνητές μετέτρεψαν σε νευρικά κύτταρα ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων, τα Τ-λεμφοκύτταρα, που κυκλοφορούν στο αίμα και προστατεύουν από λοιμώξεις και ασθένειες. Η απευθείας μετατροπή κατέστη εφικτή παρότι τα νευρικά κύτταρα είναι μακρόστενα και μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα μεταξύ των κυττάρων, ενώ τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι σφαιρικού σχήματος και δεν μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα.

Τα νευρικά κύτταρα που δημιούργησε η ομάδα του Βέρνιγκ προς το παρόν δεν λειτουργούν τέλεια. Μπορούν να επιτελέσουν με απόλυτη επιτυχία τις βασικές λειτουργίες των νευρικών κυττάρων, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να σχηματίσουν ολοκληρωμένες συνάψεις, δηλαδή συνδέσεις με άλλα νευρικά κύτταρα, όπως συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτύξουν την τεχνική και ήδη συλλέγουν δείγματα αίματος από παιδιά με αυτισμό και σχιζοφρένεια. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν νευρικά κύτταρα των ασθενών και μετά να τα μελετήσουν για να ανακαλύψουν νέες θεραπείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα