Super εμβόλιο στη μάχη κατά του καρκίνου!

18:06 4/3/2016 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑSuper εμβόλιο στη μάχη κατά του καρκίνου!Παρασκευή, Μάρτιος 4, 2016 - 18:00

Η μέθοδος του αντικαρκινικού εμβολιασμού σε συνδυασμό με ήπια χημειοθεραπεία, με στόχο την αντιμετώπιση προχωρημένων και μεταστατικών νεοπλασιών, μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς, μπήκε σε κλινική δοκιμή πρώτου σταδίου με τη συμμετοχή 30 εθελοντών ασθενών, από το νοσοκομείο Guy's και το ερευνητικό κέντρο St Thomas' Biomedical Research Centre του Λονδίνου.

Ηδη η πρώτη γυναίκα, μια 35χρονη

Βρετανίδα, στην οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, διανύει την τρίτη εβδομάδα της πειραματικής θεραπείας, που θα διαρκέσει συνολικά δύο έτη.

Η γυναίκα διαγνώστηκε προ επταμήνου με προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και στο διάστημα αυτό σημείωσε μεταστάσεις σε πνεύμονα και ήπαρ. Στη γυναίκα χορηγήθηκε ένα νέας γενιάς εμβόλιο (που παρασκευάζεται με γενετική μετάλλαξη του ιού του έρπητα), προορισμένο να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου αυτό να αρχίσει να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα (τα οποία κατά κανόνα «καμουφλάρονται» ως κύτταρα του οργανισμού και έτσι το ανοσοποιητικό δεν τους επιτίθεται). Το εμβόλιο που θα της χορηγηθεί σε ενέσιμη μορφή, σε συνολικά επτά επαναλήψεις, περιέχει ψήγματα πρωτεΐνης από ένα ένζυμο που ονομάζεται ανάστροφη μεταγραφάση ανθρώπινης τελομεράσης ή hΤΕRT.

Το ανοσοποιητικό

Εισχωρώντας στη ροή του αίματος, επιτρέπει μεν στα καρκινικά κύτταρα να αναπαράγονται, όμως την ίδια στιγμή το ανοσοποιητικό τα αναγνωρίζει και τα σκοτώνει και σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία -ακόμα και σε μικρή δόση- γίνεται πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της νόσου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Τζέιμς Σπάισερ, η μοναδικότητα αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης έγκειται στη χρήση «καταλυτών» για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του εμβολίου.

Ετσι ανατρέπεται κάθε παράγοντας αναστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, από αυτούς που οδηγούσαν σε αποτυχία άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις στηριζόμενες στον εμβολιασμό.

Ελάχιστοι συμπαγείς όγκοι θα μπορούσαν να αντισταθούν σε μια τέτοια θεραπεία, σημειώνει. Οταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν κατά πόσο αποτελεσματική είναι.

Keywords
Τυχαία Θέματα