«Eπιχείρηση check in» για λαθρομετανάστες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ «Eπιχείρηση check in» για λαθρομετανάστεςΠέμπτη, Οκτώβριος 2, 2014 - 16:10

Ενας ταξιδιωτικός πράκτορας, ένας πιλότος και μία αεροσυνοδός είναι μεταξύ των μελών κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών, που γινόταν μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης! Η ευρεία επιχείρηση διενεργήθηκε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έπειτα από πολύμηνες και εντατικές έρευνες της Αστυνομίας και συνελήφθησαν επτά κύρια μέλη της εγκληματικής οργάνωσης,

ο εγκέφαλος, ο ιδιοκτήτης και ο υπάλληλος ταξιδιωτικού πρακτορείου, ένας πιλότος και μία υπάλληλος της εταιρίας Aegean, αρμόδια για τον έλεγχο check in και boarding, καθώς και δύο αλλοδαποί που «ψάρευαν» υποψήφιους ταξιδιώτες.


Οπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες, οι οποίες διεξήχθησαν με τη συμβολή αστυνομικών των Διευθύνσεων Ασφάλειας Κρατικού Αερολιμένος Θεσσαλονίκης και Αττικής και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2013. Με ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό, διευκόλυνε την έξοδο λαθρομεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα προς τη Γερμανία.

Πληροφορίες

Το κύκλωμα αναζητούσε και επέλεγε αλλοδαπούς υποψηφίους για παράνομη διακίνηση, τους εφοδίαζε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και, αφού τους συγκροτούσε σε ολιγομελείς ομάδες, τους βοηθούσε να επιβιβαστούν σε απευθείας αεροπορικές πτήσεις προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκμεταλλευόμενο πληροφορίες που αφορούσαν το διαδικαστικό σκέλος της έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων και τους κανόνες ελέγχου κατά την επιβίβαση των επιβατών.
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 13 μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα δέκα κύρια και τρία περιφερειακά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εξόδου λαθρομεταναστών από το εσωτερικό της χώρας, της ληστείας, της πλαστογραφίας κατ' επάγγελμα και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.


Χειροπέδες φόρεσαν επτά από τα κύρια μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων ο 48χρονος Κύπριος αρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος επόπτευε, κατηύθυνε και συντόνιζε τις λεπτομέρειες κάθε παράνομης διακίνησης, ενώ ρύθμιζε θέματα σχετικά με τις αμοιβές των εμπλεκομένων. Ο ρόλος της αεροσυνοδού της αεροπορικής εταιρίας που ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο αεροπορικών εισιτηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων (check in και boarding) ήταν να κάνει δήθεν έλεγχο, να επιτρέπει την είσοδο σε αλλοδαπούς με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, να παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στο αεροδρόμιο την ώρα της διακίνησης και φυσικά να ενημερώνει για την παρουσία αστυνομικής δύναμης.


Ο πιλότος της αεροπορικής εταιρίας γνώριζε επακριβώς τη δράση του κυκλώματος και διαβίβαζε τις εντολές του εγκεφάλου της οργάνωσης στην υπάλληλο, ενώ ο ιδιοκτήτης και ο υπάλληλος ταξιδιωτικού πρακτορείου εφοδίαζαν τους υπό διακίνηση μετανάστες με εισιτήρια, γνωρίζοντας ότι αυτά πρόκειται να εκδοθούν σε στοιχεία προερχόμενα από πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα. Τέλος, δύο αλλοδαπά μέλη του κυκλώματος, λειτουργώντας υπό τις άμεσες εντολές του διευθύνοντος την οργάνωση, αναζητούσαν αλλοδαπούς που ήθελαν να φύγουν στο εξωτερικό και τους εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και αεροπορικά εισιτήρια.


Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα