Application για το μελάνωμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖApplication για το μελάνωμαΤετάρτη, Νοέμβριος 11, 2015 - 15:51

Πρωτοποριακό σύστημα από Ελληνες επιστήμονες για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος

Μπορεί ένα smartphone να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος; «Ναι» απαντούν οι Ελληνες επιστήμονες που ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, το οποίο βοηθά τον γιατρό να εντοπίσει έγκαιρα τις ενδείξεις κακοήθους μελανώματος στο δέρμα του ασθενούς.

Η τεχνολογική πρωτιά ανήκει στους ερευνητές από το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ

Αθήνας και σε άλλους φορείς, που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του έργου «MARK1». Το σύστημα που ανέπτυξαν αποτελείται από δύο εφαρμογές, μία για τον ασθενή και μία για τον γιατρό, οι οποίες λειτουργούν σε κινητά με λειτουργικό Android και υπόσχονται βοήθεια στην έγκαιρη διάγνωση τυχόν επικίνδυνης βλάβης στο δέρμα.

Ουσιαστικά, ο ασθενής αυτοεξετάζει το σώμα του, φωτογραφίζοντας τους ύποπτους σπίλους (ελιές) με την κάμερα του κινητού του, και κατόπιν στέλνει τις φωτογραφίες στον δερματολόγο του. Ο γιατρός θα αξιολογεί την αναγκαιότητα περαιτέρω εξετάσεων, ενώ θα μπορεί να λάβει από το σύστημα μια εκτίμηση για τη φύση του σπίλου και την πιθανότητα κακοήθειας, καθώς και μια ποσοτική εκτίμηση των σημαντικών χαρακτηριστικών που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του μελανώματος.

Βοηθά τον γιατρό

Η τεχνολογία του συστήματος βασίζεται σε αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, αναγνώρισης προτύπων και ανάλυσης εικόνας, ενώ ανιχνεύει ακόμη και χαρακτηριστικά του σπίλου, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι!

Το σύστημα δεν υποκαθιστά την ιατρική εξέταση, αλλά μπορεί να βοηθήσει τον δερματολόγο στην πρώιμη ανίχνευση της ασθένειας και να λειτουργήσει και ως «δεύτερη γνώμη». Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας Διονύσης Κάβουρας, ενώ στην ανάπτυξη του συστήματος συμμετείχαν το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας και ιδιωτικές εταιρίες. Το «ΜΑRΚ1», προς το παρόν, είναι στην αγγλική γλώσσα και θα παρουσιαστεί σήμερα σε ημερίδα στο ΤΕΙ Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα