Υποχώρησε το ΑΕΠ της Ιταλίας το δεύτερο τρίμηνο

23:49 6/8/2013 - Πηγή: TNSite
Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας συνέχισε να συρρικνώνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αν και με βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια ένδειξη ότι η πιο μακροχρόνια ύφεση στη χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οδεύει προς το τέλος της.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της Ιταλίας (ISTAT), το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, από 0,6% το πρώτο, ενώ συρρικνώθηκε κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Αναλυτές

ανέμεναν ταχύτερη συρρίκνωση αυτό το τρίμηνο, κατά 0,4% και κατά 2,2% σε ετήσια βάση.

Πάντως η ύφεση συνεχίστηκε για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο και η επίδοση αυτού του τριμήνου είναι η χειρότερη από το 1990.

Συνολικά φέτος το ISTAT προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά σχεδόν -1,8%, από το -2,4% του 2012. Η κυβέρνηση προέβλεπε πρόσφατα ύφεση -1,3%.

Το ISTAT δεν δημοσίευσε αναλυτικά στοιχεία για τα συστατικά στοιχεία του ΑΕΠ στις σημερινές προκαταρκτικές του εκτιμήσεις, αναφέροντας απλώς ότι η δραστηριότητα υποχώρησε σε όλους τους τομείς: τη γεωργία, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Ο Ιταλός υπουργός Εργασίας –πρώην επικεφαλής του Istat– Ενρίκο Τζοβανίνι, μιλώντας στην ραδιοφωνία της RAI, εκτίμησε πάντως ότι «διαφαίνονται πλέον στοιχεία οικονομικής ανάκαμψης», προσθέτοντας πως «το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου, το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν της χώρας θα αρχίσει να αυξάνεται, με σταδιακή έξοδο από την κρίση».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα