Τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ στην ΕΕ προτείνει η Κομισιόν

20:56 23/10/2013 - Πηγή: TNSite
Πρόταση για τη θέσπιση τυποποιημένης δήλωσης ΦΠΑ στα κράτη μέλη της ΕΕ κατέθεσε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τυποποιημένη δήλωση θα αντικαταστήσει τις εθνικές δηλώσεις ΦΠΑ και θα διασφαλίζει ότι θα ζητούνται από τις επιχειρήσεις τα ίδια βασικά στοιχεία, εντός των ίδιων προθεσμιών σε όλη την ΕΕ.

Η δήλωση θα περιλαμβάνει μόνο 5 πεδία που θα υποχρεούνται να συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι. Τα κράτη μέλη θα έχουν την

ευχέρεια να ζητήσουν ορισμένα πρόσθετα τυποποιημένα στοιχεία, με την προϋπόθεση όμως τα προς συμπλήρωση πεδία να μην υπερβαίνουν τα 26.

Αυτό συνιστά σημαντική βελτίωση σε σχέση με την παρούσα κατάσταση, όπου ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν τη συμπλήρωση μέχρι και 100 διαφορετικών πεδίων.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ μία φορά τον μήνα, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μία φορά το τρίμηνο. Η υποχρέωση υποβολής ανακεφαλαιωτικής ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, την οποία ζητούν σήμερα ορισμένα κράτη μέλη, αναμένεται να καταργηθεί.

Η πρόταση ενθαρρύνει επίσης την ηλεκτρονική υποβολή, καθώς η τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ θα επιτρέπεται να υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε όλη την Ένωση.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, να διευκολυνθεί η φορολογική συμμόρφωση και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών υπηρεσιών σε όλη την Ένωση.

Εκτιμάται δε πως μέσω της τυποποιημένης δήλωσης ΦΠΑ το κόστος για τις επιχειρήσεις της ΕΕ θα περιορισθεί μέχρι και κατά 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο, 150 εκατομμύρια δηλώσεις ΦΠΑ υποβάλλονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους στις εθνικές φορολογικές υπηρεσίες.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα