Τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα από την υπόθεση του ΤΤ

09:43 10/1/2014 - Πηγή: TNSite
Ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ εντοπίζει η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την οποία ασκήθηκε δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 25 προσώπων, ήδη έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης, ενώ αίσθηση προκαλούν και οι νέες αποκαλύψεις του εισαγγελικού πορίσματος 129 σελίδων για τα επισφαλή δάνεια.

Από τους κατηγορούμενους, ήδη έχουν συλληφθεί ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής

του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης καθώς και ένα ακόμα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας. Εντάλματα έχουν εκδοθεί για τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, που έχει εκτελεστεί και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτικό νοσοκομείο και τον πρώην διοικητή του ΤΤ Άγγελο Φιλιππίδη, που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.

Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο.

Στους εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007-2012.

Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.

Για την υπόθεση πορίσματα έχει καταρτίσει και η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Αρχή κατά του Ξεπλύματος. Τα πορίσματα της κεντρικής τράπεζας, πάντως, δεν εντοπίζουν τις επισφάλειες, οι οποίες αναδεικνύονται από τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για τους επιχειρηματίες, που έχουν δώσεις εγγυήσεις με την προσωπική τους περιουσία.Το εισαγγελικό πόρισμα για το ΤΤ

Στο φως της δημοσιότητας βγήκε το εισαγγελικό πόρισμα με νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το πόρισμα επισημαίνεται ότι «από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Άγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος την θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του Τ.Τ….» ενώ παρατίθεται μία σειρά από στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο των τραπεζικών του λογαριασμών, από τον οποίο, όπως επισημαίνεται, «προκύπτει ότι από το έτος 2008 μέχρι το 2012 αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των οικείων ετών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα άγνωστη προέλευση (επιταγές)».

Παράλληλα, στο πόρισμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί του ότι ο προαναφερόμενος πρώην πρόεδρος του Τ.Τ., Άγγελος Φιλιππίδης, διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και με μορφή που δεν είναι ακόμα γνωστή, καθώς όπως προκύπτει από την φορολογική του δήλωση για το έτος 2011 και εξής διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η ανωτέρω υποδομή του εν λόγω προσώπου στην αλλοδαπή, το εύρος της οποίας- λόγω της φύσεως των επίμαχων ευρημάτων αλλά και των εγγενών αδυναμιών του συστήματος αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τις αλλοδαπές δικαστικές αρχές- δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, συνιστούν παράλληλα, κατά την άποψή μας, και προπαρασκευή για τη διαφυγή αυτού στο εξωτερικό σε οποιοδήποτε χρόνο κρίνει ο ίδιος αναγκαίο…»

Θέμα Διοίκησης για το ΤΧΣ από το πόρισμα για Τ.Τ.

Τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, εμπλέκει στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου το πόρισμα της επίκουρης Εισαγγελέως Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου.

Η κ. Σακελλαρίου είχε εργασθεί για ένα χρόνο, το 2012, στο Τ.Τ. και είχε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ως chief risk officer (CRO), χειριστεί την αναδιάρθρωση κάποιου δανείου, που αναφέρεται στη δικογραφία, ως μέλος Επιτροπής Πιστοδοτήσεων, στις οποίες μετείχαν συνολικά 25 στελέχη της τράπεζας.

Στο πόρισμα της επίκουρης Εισαγγελέως αναγνωρίζονται ευθύνες για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των 1) ΑΓΓΕΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ, 2) ΜΑΡΙΟΥ ΒΑΡΟΤΣΗ, 3) ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΜΙΝΑΡΗ, 4) ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΜΝΟΥ, 5) ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΡΙΝΤΑΛΟΥ,6) ΛΥΜΠΕΡΗ ΚΑΤΣΙΟΥΛΙΕΡΗ, 7) ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, 8) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΙΑΓΚΟΥΔΗ, 9) ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΡΕΣΤΑ, 10) ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, 11)ΚΛΕΑΝΘΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, 12) ΧΑΡΗ ΣΙΓΑΝΟΥ, 13) ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΞΥΦΑΡΑ,14) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΥΠΑΡΡΙΣΗ, 15) ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, 16) ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΑΝΑΚΗ, 17) ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ Μ ΠΕΖΑ, 18) ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΟΥΣΟΥ, 19) ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΓΔΗ, 20) ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑ, 21) ΛΥΔΙΑΣ ΚΕΚΡΙΔΟΥ, 22) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΣΑΠΗ ΚΑΙ 23) ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΒΕΝΤΙΔΗ, για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ΄ εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία για το ΤΤ υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Πλέον για το θέμα αναμένεται τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά του κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει και την παραίτηση της κ. Σακελλαρίου έως ότου εκδικασθεί η υπόθεση.

«Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες»

Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO.

«Τα δάνεια του Ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει.

Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη και στο τέλος θα λάμψει», αναφέρει ανακοίνωση του προέδρου του ομίλου της DEMCO, Δημήτρη Κοντομηνά, μετά από την έκδοση τουλάχιστον δέκα ενταλμάτων σύλληψης τα οποία εξέδωσαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbeast.gr ο ανακριτής κ. Ανδρεάδης πήγε στο δωμάτιο του ιδιωτικού νοσοκομείου που νοσηλεύεται ο κ. Δ. Κοντομηνάς και παρουσία του δικηγόρου του κ. Γρηγόρη Τσόλια του ανακοίνωσε το κατηγορητήριο και του απήγγειλε τις κατηγορίες.

Ο κ. Κοντομηνάς πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 10:00. Επίσης σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο κ. Κοντομηνάς δηλώνει αθώος. Την Τρίτη στην απολογία του θα προσκομίσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του.

Ο ανακριτής διαπίστωσε ότι όντως ο κ. Κοντομηνάς είναι άρρωστος και δεν τίθεται θέμα μετακίνησής του από την ιδιωτική κλινική που τώρα νοσηλεύεται.

Φιλιππίδης: Θα επιστρέψω σύντομα, παραμένω στο εξωτερικό για να μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου

Από τη στιγμή που «έσκασε» η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με πολλαπλές παρεμβάσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές ο κ. Φιλιππίδης επισήμανε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα μέχρι την άλλη Παρασκευή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στην Δικαιοσύνη για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ επί προεδρίας του.

«Θα τηρήσω το λόγο μου και θα έρθω. Θα έρθω και θα είμαι παρών», τόνισε και σήμερα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. «Είμαι καταζητούμενος αυτή τη στιγμή και αυτοβούλως θα εμφανιστώ», είπε και ξεκαθάρισε ότι μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα έχει επιστρέψει.

Ερωτώμενος για τα σενάρια που κυκλοφορούν ότι βρίσκεται στο εξωτερικό ενώ γνώριζε για τη δίωξή του, είπε: «Παραμένω στο εξωτερικό για να μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου με παρεμβάσεις και να μάθει ο ελληνικός λαός», ανέφερε.

Τόνισε δε την πικρία του γιατί οι εισαγγελείς δεν τον κάλεσαν να του ζητήσουν εξηγήσεις. Και πρόσθεσε ότι μπήκε στο χώρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έχοντας εξασφαλίσει το οικονομικό του πρόβλημα. «Ο Άγγελος Φιλιππίδης είναι επιχειρηματίας από το 1989 που γύρισα από την Αμερική. Σε ηλικία 28-29 έδινα συμβουλές και πληρωνόμουν γι’ αυτές. Είμαι επιχειρηματίας πάνω από 20 χρόνια. Αργότερα, πήγα στον Παναθηναϊκό και από το 1999 έχω λύσει το οικονομικό μου πρόβλημα. Μιλάτε για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει φορολογικές δηλώσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ. Έχω πληρώσει για όλα αυτά», είπε συμπληρώνοντας: «Πούλησα τις συμμετοχές που είχα σε κάθε εταιρεία. Όλα είναι στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα