Τη συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» επιδιώκει ο καγκελάριος Φάιμαν

13:35 1/10/2013 - Πηγή: TNSite
Στην συνέχιση της μέχρι σήμερα κυβερνητικής συνεργασίας του με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα επικεντρώνεται ο απερχόμενος καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του κόμματος το οποίο αναδείχθηκε πρώτο στις χθεσινές αυστριακές βουλευτικές εκλογές, του Σοσιαλδημοκρατικού, Βέρνερ Φάιμαν και προς τούτο προτίθεται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μόνον μαζί του, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι στη σύσκεψη του προεδρείου των Σοσιαλδημοκρατών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παρά το γεγονός

πως οι διαπραγματεύσεις με τον μέχρι τώρα κυβερνητικό εταίρο του θα αποδειχθούν δύσκολες έως και «σκληρές», καθώς το Λαϊκό Κόμμα αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα προφανώς για να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα «ανταλλάγματα», ο Βέρνερ Φάιμαν τάχθηκε ταυτόχρονα κατά ενός τριμερούς συνασπισμού και απέρριψε εκ νέου κατηγορηματικά την οποιαδήποτε συνεργασία με το τρίτο σε δύναμη κόμμα, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν πρόκειται να έλθει σε διαπραγματεύσεις με το Κόμμα των Ελευθέρων, διαμήνυσε ο απερχόμενος καγκελάριος, έστω και αν αυτό, όπως είπε, συνεπάγεται μειονεκτήματα από πλευράς διαπραγματευτικής τακτικής, ενώ απορρίπτοντας τη συμμετοχή ενός τρίτου κόμματος σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, «η οποία μόνον καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων θα προκαλούσε», τόνισε πως σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα, θα πρέπει να υπάρχει κοινή δράση και θα είναι απαραίτητη μια υψηλότερη κοινή πειθαρχία.

Από την πλευρά του ο θεωρούμενος ως ισχυρότερος πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών, δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, προειδοποίησε στη σύσκεψη του προεδρείου για τον διαφαινόμενο κίνδυνο σχηματισμού δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος-Ελευθέρων και του κόμματος του Αυστριακού-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

Σε αντίθεση με τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και μέχρι τώρα αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, αφήνει ανοικτές και άλλες εκδοχές κυβερνητικού συνασπισμού, όπως είχε ήδη κάνει στις πρώτες δηλώσεις του χθες βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στις οποίες το κόμμα του -όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό- είχε σημαντικές απώλειες.

Ο κ. Σπίντελεγκερ έκανε λόγο για «προειδοποίηση» των ψηφοφόρων και ζήτησε να υπάρξει «πλήρης αλλαγή των έως τώρα», χωρίς ο ίδιος να προσανατολίζεται, όπως είπε, μόνον στην εκδοχή του «μεγάλου συνασπισμού», υπονοώντας προφανώς την ανάληψη από το κόμμα του μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων και την Ομάδα Στρόναχ.

Προηγούμενο κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με τους Ελευθέρους υπάρχει από το 2000, όταν ο τότε αρχηγός του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, έπειτα από συναλλαγή με το διαβόητο αρχηγό των Ελευθέρων, Γιεργκ Χάιντερ, είχε σχηματίσει κυβέρνηση μαζί του -που μάλιστα παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2006- την πρώτη πανευρωπαϊκά με συμμετοχή της ακροδεξιάς, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

Μερίδα του Λαϊκού Κόμματος φέρεται να υποστηρίζει το σχηματισμό ενός τρικομματικού συνασπισμού υπό τη ηγεσία του, με τους Ελευθέρους και την Ομάδα Στρόναχ, ωστόσο ο θεωρούμενος ως ισχυρός άνδρας των Συντηρητικών, τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Ερβνιν Πρελ, τοποθετήθηκε ήδη χθες βράδυ υπέρ της συνέχισης του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες του Βέρνερ Φάιμαν, ενώ για τον κίνδυνο νέων πειραματισμών με την Ακροδεξιά προειδοποιούν και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Ως μια πρώτη «παραχώρηση» των Σοσιαλδημοκρατών -ενόψει διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης- απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα, αναλυτές στη Βιέννη σχολιάζουν την σημερινή ανακοίνωση της παραίτησης της Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κλαούντια Σμιντ, την οποία οι Συντηρητικοί ζητούσαν εμμέσως πλην σαφώς εδώ και καιρό.

Στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις οποίες σχεδόν 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν για μια πενταετή θητεία τα 183 μέλη της νέας Βουλής από εννέα υποψήφια κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες, παρά τις απώλειες τους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008, αναδείχθηκαν νικητές συγκεντρώνοντας ποσοστό 27,1% (έναντι 29,3%), με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα και ποσοστό 23,8% (26%).

Τρίτο με αυξημένη τη δύναμή του είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με 21,4% (17,5%) και τέταρτο το Κόμμα των Πρασίνων με ελαφρά βελτιωμένο το ποσοστό του στο 11,5% (από το 10,4%), ενώ στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται τα πρωτοεμφανιζόμενα σε εκλογές κόμματα Ομάδα Στρόναχ , που απέσπασε ποσοστό 5,8% όσο και το ΝΕΟΣ με 4,8% που αποτελεί την «έκπληξη» των εκλογών.

Εκτός Βουλής βρίσκεται πλέον το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, που με 3,6% (10,07%) δεν συγκέντρωσε το όριο του 4%, ενώ με ποσοστό γύρω στο 1% «Πειρατές» και Κομμουνιστικό Κόμμα επίσης δεν θα εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Αθροιστικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι, για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία, οριακά στο 50%, διατηρούν όμως πλειοψηφία 99 εδρών (απαραίτητες είναι 92 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής).

Αύριο Τρίτη η απερχόμενη κυβέρνηση θα υποβάλει τυπικά την παραίτησή της στον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ ο οποίος θα ζητήσει να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι το σχηματισμό και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, θα γίνει η ανακοίνωση του επίσημου τελικού αποτελέσματος που δεν αναμένεται να φέρει αισθητές μεταβολές στο προσωρινό τελικό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, με εξαίρεση το ποσοστό συμμετοχής που δεν αποκλείεται να υπερβεί αρκετά το 70%, έναντι του 66% του προσωρινού τελικού αποτελέσματος.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα