Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προστατεύουν τα οστά

10:07 26/10/2013 - Πηγή: TNSite

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D φαίνεται να μην έχουν ιδιαίτερη ευεργετική επίδραση στην βελτίωση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ ανέλυσαν 23 μελέτες, που εξέτασαν τις επιπτώσεις της βιταμίνης D στην οστική πυκνότητα σε περίπου 4.000 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι λάμβαναν τα συμπληρώματα για περίπου δύο χρόνια.

Αν και τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα όφελος για τους ανθρώπους που λάμβαναν

συμπληρώματα βιταμίνης D, βρήκαν μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση στην οστική πυκνότητα στον αυχένα του μηριαίου οστού κοντά στην άρθρωση του ισχίου .

"Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι χαμηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D, θα μπορούσαν να βοηθήσουν μόνο τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη ασβεστίου ", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ιαν Ρέιντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, η χρήση τους βοηθά τους ηλικιωμένους με έλλειψη ασβεστίου, να προλάβουν τα κατάγματα του ισχίου.

Το Υπουργείο Υγείας συστήνει ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης D θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά σε ποσότητα 10 μικρογραμμαρίων (0,01 mg) από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, από άτομα άνω των 65 ετών.

Τα μωρά, ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών, θα πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως τα συμπληρώματα της βιταμίνης D σε σταγόνες που περιέχουν 7 έως 8,5 μικρογραμμάρια ( 0.007 - 0.0085mg).

News

Keywords
Τυχαία Θέματα