Τα μυστικά του ηλιακού στέμματος από τον κομήτη Lovejoy

00:28 8/6/2013 - Πηγή: TNSite

Τρία διαστημικά σκάφη έστρεψαν τα όργανά τους προς τον κομήτη Lovejoy που βούτηξε στον Ήλιο το Δεκέμβριο του 2011.

Ο Lovejoy έφτασε σε απόσταση μόλις 140.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου, πέρασε επομένως μέσα από το ηλιακό στέμμα, ένα από τα βαθύτερα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας. Οι εικόνες δείχνουν τον κομήτη να γίνεται όλο και φωτεινός καθώς εκτίθεται σε θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.
Ο ίδιος ο Lovejoy, πάντως, κατάφερε περιέργως να επιζήσει από τη βουτιά στον Ήλιο, αφού εθεάθη να εξέρχεται από την άλλη πλευρά του άστρου. Είχε χάσει όμως το 90% της μάζας

του, η οποία πρέπει να ήταν αρχικά αρκετά εκατομμύρια τόνοι, και διαλύθηκε εντελώς περίπου μία εβδομάδα αργότερα.

Η δραματική βουτιά ενός κομήτη βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, εκεί όπου κανένα διαστημικό σκάφος δεν θα τολμούσε να καταδυθεί, έδωσε στους αστροφυσικούς την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη βίαιη συμπεριφορά του άστρου.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε περισσότερο τους ερευνητές ήταν η συμπεριφορά της κόμης του Lovejoy. Η ουρά δεν φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία με τον κομήτη. Διακρίνεται αντίθετα να παραμορφώνεται λόγω της επίδρασης του μαγνητικού πεδίου.

Οι παρατηρήσεις, αναφέρουν στο περιοδικό Science ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και της εταιρείας Lockheed Martin, θα επιτρέψουν στους αστροφυσικούς να βελτιώσουν τα μοντέλα τους για τη συμπεριφορά του στέμματος, από το οποίο πηγάζει ο λεγόμενος ηλιακός άνεμος -φορτισμένα σωματίδια που εκτινάσσονται από τον Ήλιο προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι παρατηρήσεις θα βοηθήσουν επίσης στην κατανόηση του ηλιακού μαγνητικού πεδίου, το οποίο πυροδοτεί εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου οι οποίες απειλούν τη Γη με γεωμαγνητικές καταιγίδες.

-

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα