Ανησυχία ΕΕ για τα περί υποκλοπών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

23:08 7/6/2013 - Πηγή: TNSite
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για την αποκάλυψη ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των Αμερικανών και σκοπεύει να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να της παράσχει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή.

«Είδαμε τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Φυσικά ανησυχούμε γι τις πιθανές συνέπειες για την ιδιωτική ζωή των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα.

Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και θα επικοινωνήσουμε με τους Αμερικανούς ομολόγους μας για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες», συμπλήρωσε.

Οι εφημερίδες Ουάσινγκτον Ποστ και Γκάρντιαν αποκάλυψαν την Πέμπτη ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συγκεντρώνουν στοιχεία από τα τηλεφωνικά αρχεία στις ΗΠΑ και έχουν πρόσβαση στους διακομιστές μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, όπως είναι οι Google και Facebook. Πρόκειται για μια πρακτική που κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα από την κυβέρνηση του προκατόχου του, Τζορτζ Ου. Μπους.

Μεταξύ 2007-2011 οι ιστότοποι των εταιρειών Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, YouTube, Skype, AOL και Apple άρχισαν να εντάσσονται σε ένα απόρρητο πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), οι αναλυτές της οποίας μπορούσαν να παρακολουθούν πλέον σε πραγματικό χρόνο τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνονταν από τους παρόχους Hotmail και Gmail, καθώς και όλες τις συνομιλίες, φωτογραφίες και βίντεο που ανταλλάσσονταν ή αναρτώνταν στους ιστοτόπους αυτούς.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ υπερασπίστηκε την ύπαρξη αυτού του συστήματος ενώ η κυβέρνηση του Ομπάμα διευκρίνισε ότι στόχος των παρακολουθήσεων είναι οι μη Αμερικανοί πολίτες που ζουν εκτός των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προασπιστεί τις ευρωπαϊκές αρχές όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεών της με τις ΗΠΑ». Ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις που θα έχει με την Ουάσινγκτον για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα που πρέπει να γίνει σεβαστό, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους ιδιώτες», υπογράμμισε. «Η συλλογή πληροφοριών από τους διακομιστές ιδιωτικών εταιρειών, χωρίς να ενημερώνεται η εταιρεία ή ο χρήστης, δεν ανταποκρίνεται κατά κανένα τρόπο στα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», τόνισε.

Οι Σοσιαλιστές κάλεσαν τέλος την Επιτροπή να «επαληθεύσει» εάν τηρείται η νομοθεσία στις περιπτώσεις που εμπλέκονται πολίτες από χώρες της ΕΕ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα