Τα δελφίνια έχουν ονόματα – Έρευνα

05:22 25/7/2013 - Πηγή: TNSite

Ονόματα έχουν τα ρινοδέλφινα. Πρόκειται για έναν μοναδικό ήχο υψηλής συχνότητας, τον οποίο παράγει κάθε δελφίνι καθώς μεγαλώνει και στην ουσία αποτελεί την υπογραφήτου, το όνομά του.

Τα ρινοδέλφινα χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να ενημερώσουν τα μέλη της ομάδας τους σχετικά με την τοποθεσία που βρίσκονται ή να επικοινωνήσουν με άτομα άλλων ομάδων.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Είναι γνωστό

ότι τα δελφίνια μπορούν να μάθουν και να αντιγράψουν ήχους, κάτι που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα ρινοδέλφινων και κατέγραψαν το ηχητικό τους «αποτύπωμα», δηλαδή τον χαρακτηριστικό ήχο του κάθε δελφινιού.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες έπαιξαν τους ήχους που κατέγραψαν, καθώς και ήχους δελφινιών άλλων ομάδων, χρησιμοποιώντας υποβρύχια μεγάφωνα.

Όπως διαπίστωσαν, τα ρινοδέλφινα ανταποκρίνονταν όταν άκουγαν το ηχητικό τους αποτύπωμα, φωνάζοντας κι εκείνα το όνομά τους, αλλά αγνοούσαν τους ήχους άλλων δελφινιών που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τους.

Μάλιστα όταν άκουγαν το όνομά τους τα δελφίνια στρέφονταν προς το ερευνητικό σκάφος και κολυμπούσαν προς το μέρος του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα δελφίνια συμπεριφέρονται όπως οι άνθρωποι, δηλαδή απαντούν όταν ακούσουν το όνομά τους, ικανότητα που πιθανότατα ανέπτυξαν ώστε να καταφέρουν να μείνουν ενωμένα στον θαλάσσιο οικότοπό τους.

econews.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα