Τ. Νίκολιτς: Δεν μπορούμε χωρίς την ΕΕ. Θα αναβαθμιστεί η θέση των γκέι και των Ρομά

00:07 17/9/2013 - Πηγή: TNSite

"Συνειδητοποιούμε ότι θα επιβιώσουμε χωρίς την ένταξη στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούμε ότι χωρίς το Κόσοβο δεν μπορούμε να επιβιώσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκολιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας για τη συνεργασία με τα ΜΜΕ της προεδρίας της Σερβίας.

Ο Σέρβος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ΕΕ, στη διαμεσολάβηση στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, είναι αντιμέτωπη με δύο πλευρές που βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα - η μία βλέπει ουσιαστική αυτονομία του Κοσόβου και προσπαθεί να προστατεύσει τα κρατικά

και εθνικά της συμφέροντα και η άλλη βλέπει ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας εξήρε το θάρρος και τον πραγματισμό της κρατικής ηγεσίας της Σερβίας, καθώς και τις προσπάθειες για εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί.

Η Φινλανδία τάσσεται υπέρ της γρήγορης ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στη διεύρυνση της Ένωσης, ανέφερε ο κ. Τουομιόγια.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την πίστη και την ελπίδα, τα μέλη της ΕΕ να κατανοούν τις δύσκολες καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα του και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αξίες είναι "βαθιά συνυφασμένες στον τρόπο ζωή μας, στον τρόπο σκέψης και στην ύπαρξή μας γενικότερα.

"Η Σερβία ανανεώνει παλιές φιλίες σε όλο τον κόσμο, δημιουργεί συνθήκες για ανάκαμψη της οικονομίας, μάχεται κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς, επειδή δεν μπορεί να περιμένει να της ανοίξουν την πόρτα της Ευρώπης στραμμένη μόνο σε μία πλευρά" σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στις εξαιρετικές σχέσεις που έχει η Σερβία με τις όμορες χώρες και αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι έχει συναντηθεί με όλους τους προέδρους των χωρών της περιοχής.

"Να αναβαθμιστεί και άλλο η θέση των Ρομά και της κοινότητας LGBT"

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και άλλο η θέση των Ρομά και της κοινότητας LGBT (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ).

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι η LGBT κοινότητα πρέπει να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι πολίτες και ότι ο ίδιος προσωπικά θα εγγυηθεί για την ασφάλειά τους, αν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κινδυνεύουν.

Αναφερόμενος στον πληθυσμό των Ρομά τόνισε ότι πρέπει να επενδυθούν επιπλέον πόροι για την εκπαίδευσή τους και τόνισε ότι η Σερβία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο εισαγωγής της βίζας ώστε οι Ρομά να μην περνούν τα σύνορα.

"Το πρόβλημα αυτό πρέπει να το λύσουμε από κοινού, επειδή κανένα κράτος δεν μπορεί να το διευθετήσει μόνο του" υπογράμμισε.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα