Συνεργασία με Ισραήλ για τη διαχείριση υδάτων!

12:50 2/10/2013 - Πηγή: TNSite

Πραγματοποιήθηκε χθες το δεύτερο επιστημονικό εργαστήριο για τη διαχείριση των υδάτων που διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτωντου ΥΠΕΚΑ και την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Arie Mekel και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Τριάντης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερευνητές δημιούργησαν τυφώνες στο εργαστήριο
(video)

Τόσο η πολιτική η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ όσο και ο Πρέσβης του Ισραήλ έκαναν ειδική αναφορά στη διμερή συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ, στην ανάγκη ενίσχυσής της και στα σχετικά Μνημόνια Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αειφορική διαχείριση των υδάτων αλλά και στην εκπόνηση, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τα ύδατα, μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολιτική του ΥΠΕΚΑ για ορθολογική και «ευφυή» διαχείριση των υδατικών πόρων, ενώ σημείωσε την επιλογή που κάνει σήμερα η Πολιτεία ώστε να διασφαλίζεται η ορθολογική διάθεση του νερού και να παρέχονται κίνητρα για την ευθύδικη χρήση του.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι «σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών παγκοσμίως, αλλά και στην περιοχή μας, ώστε να παραμείνει εγγυημένη η σταθερότητα. Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα, έχουν τη συνείδηση όλων των παραμέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά στα ζητήματα ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και αξιοποίησης των φυσικών πόρων, επενδύουμε εξαιρετικά στη συναντίληψη και στη συνεργασία».

Κατά την εισήγησή του ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Κωνσταντίνος Τριάντης, τόνισε τη δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, με προτεραιότητες σε πολιτικό, τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο.

Όπως σημείωσε, το νερό μπορεί να αποτελέσει προμετωπίδα σύγκλισης δύο δομικών εννοιών, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ανέλυσε τις προτεραιότητες και το έργο της ΕΓΥ όσον αφορά τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, την αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, την επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων.

Ο βασικός ομιλητής, καθηγητής Ofer Dahan, έκανε εκτενή αναφορά στην ισραηλινή εμπειρία και την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση της ζήτησης και της διαθεσιμότητας ύδατος, με συγκεκριμένα παραδείγματα από Ισραήλ που αφορούν μονάδες αφαλάτωσης και επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων, ενώ ο Πρέσβης Noah GalGendler πραγματοποίησε μία σύντομη παρουσίαση της Εθνικής Εταιρείας Υδάτων του Ισραήλ και έδωσε έμφαση στη δραστηριότητά της σε 20 χώρες στο εξωτερικό.

Ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήσεις στους ομιλητές σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων στο Ισραήλ, τις τεχνολογίες, τις υποδομές και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

econews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερευνητές δημιούργησαν τυφώνες στο εργαστήριο (video)

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα