Στιγμές αυτοθυσίας μέσα στην τραγωδία

13:15 9/7/2013 - Πηγή: TNSite
Η αυτοθυσία και η γενναιότητα ανθρώπων που βάζουν τη σωτηρία των άλλων πάνω από την προσωπική τους ασφάλεια είναι αυτό που αναδεικνύεται όταν καταλαγιάσει η αναστάτωση από μία τραγωδία.

Τρεις ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Boeing 777 της Asiana Airlines Flight στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, φωτίζονται στιγμές αλληλεγγύης και αλτρουισμού.

Οι επιβάτες θυμούνται μια αεροσυνοδό που μετέφερε ανθρώπους στην… πλάτη της μόλις λίγα

λεπτά πριν το αεροσκάφος τυλιχτεί στις φλόγες αλλά κι έναν αστυνομικό που μπήκε στο Boeing ενώ αυτό καιγόταν για να βοηθήσει να απεγκλωβιστούν οι επιβάτες.

Ο επιβάτης Eugene Anthony Rah θυμάται την αεροσυνοδό Kim Ji-yeon να μεταφέρει επιβάτες στην πλάτη της, κλαίγοντας με λυγμούς. Όπως είπε, πρόσεξε το όνομά της για να το θυμάται «επειδή είναι μία ηρωίδα».

Από τους πρώτους που έφτασαν στο αεροσκάφος ήταν 24 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας του αεροδρομίου, 110 από την πυροσβεστική του Σαν Φρανσίσκο, 84 από την επαρχία Σαν Ματέο και 50 αστυνομικοί.

Ο αστυνομικός Jim Cunningham αγνόησε τη δική του ασφάλεια και όρμησε στο αεροσκάφος ελέγχοντας αν έχουν βγει όλοι οι επιβάτες, ενώ υπήρχαν φόβοι πως θα τυλιγόταν στις φλόγες.

«Οι αποσκευές καμπίνας είχαν πέσει κάτω και μπλόκαραν την έξοδο», θυμάται, «τις άρπαζα και προσπαθούσα να ανοίξω δρόμο. Άρχισα να βγάζω κόσμο από τα καθίσματα, κάποιοι φοβούνταν ακόμα και να κουνηθούν», πρόσθεσε.

Ο καπνός έκανε την κατάσταση αποπνικτική στην καμπίνα. «Άρχισα να βήχω, ήταν σαν εφιάλτης. Ήξερα όμως πως υπήρχαν άνθρωποι εκεί και κρατούσα την ανάσα μου».

Καθώς έτρεχε μέσα στο αεροπλάνο, αναζητώντας παγιδευμένους επιβάτες, είδε ένα iPhone. «Ήταν μια μαμά με την κόρη της στη φωτογραφία και σκέφτηκα πως κάποιος θα το θέλει. Κοντά σ’ αυτό βρήκα άλλο ένα, όταν το άνοιξα
είδα πως ανήκε σε αεροσυνοδό. Σκέφτηκα όλες τις αναμνήσεις που θα έχει μέσα και το μάζεψα».

Το τηλέφωνο παραδόθηκε στην εταιρεία Asiana Airlines που με τη σειρά τους το παρέδωσε στην αεροσυνοδό.

Κάποιοι χαρακτήρισαν τον Cunningham «ήρωα», αλλά εκείνος δεν δέχθηκε το χαρακτηρισμό. «Έκανα απλά τη
δουλειά μου» είπε.

Η υπεύθυνη καμπίνας Lee Yoon-hye βοήθησε στην αντιμετώπιση της φωτιάς και στη μεταφορά των επιβατών σε ασφαλή σημεία, παρότι είχε σπάσει τον κόκκυγα. Όπως είπε, δεν είχε καταλάβει πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός της μέχρι που μεταφέρθηκε αργότερα σε νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο.

Το χάος που επικράτησε μετά τη συντριβή του αεροσκάφους είναι πιθανό να κόστισε τη ζωής ενός εκ των δύο κοριτσιών που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα. Δεν αποκλείεται ένα σωστικό όχημα να χτύπησε και να σκότωσε μία από τις δύο Κινέζες η οποία είχε την τύχη να επιβιώσει από τη συντριβή του αεροσκάφους και την ατυχία να σκοτωθεί από τους ανθρώπους που έσπευδαν αν τη βοηθήσουν.

Για το θάνατό της διεξάγεται έρευνα.

Σε θαύμα μπορεί μόνο να αποδοθεί το ότι 305 από τους 307 επιβάτες σώθηκαν.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα